4 mai 2024
Scandal până la cer în parohia Ciocăneşti! De ce şi-au dus enoriaşii coliva pe treptele Arhiepiscopiei Târgovişte

Scandal până la cer în parohia Ciocăneşti! De ce şi-au dus enoriaşii coliva pe treptele Arhiepiscopiei Târgovişte

colivaacScandal în parohia Ciocăneşti, după ce Arhiepiscopia Targoviștei a decis să îl caterisească pe preotul care slujea aici de 18 ani, pe motiv că a divorţat.

Revoltaţi că părintele a fost înlăturat din altar de superiorii lui, enoriaşii au refuzat să mai vină la biserică şi sâmbătă, atunci când au fost Moşii de Toamnă, pomenirea celor adormiţi. În schimb, oamenii şi-au dus coşurile cu colivă pe treptele arhiepiscopiei.

bisc2Însă răspunsul primit a fost categoric: după divorţ, preotul nu mai are dreptul să slujească, indiferent dacă juridic s-a considerat o culpă comună între soţi.

colivaac1Enoriaș: “Noi facem veşnică pomenire, am pus coşurile în cruce şi le slujim singuri”.

În loc să participe la slujba de la biserică din satul lor, unde sosise un nou preot, credincioşii din comuna Ciocăneşti au venit în număr mare la sediul arhiepiscopiei din Târgovişte, cu lumânări şi coliva, supăraţi că părintele care le-a fost aproape în ultimii 18 ani a fost înlăturat de la Altar, din cauză că a divorţat.

Oficial al Arhiepsicopiei către enoriași: “Dacă părintele a greşit şi nu mai poate fi preot, care e problema dvs?! A pierdut preoţia, ce să facem mai mult?!”

biscPreotul a divorţat de soţia sa, iar instanţa a hotărât că a fost culpă comună. Legile bisericeşti spun că dacă preotul nu mai este căsătorit, şi nu este nici monah, atunci nu mai poate să profeseze. Aşa că superiorii i-au cerut să plece din parohie şi să renunţe la hainele preoţeşti.

Decizia i-a pus pe jar pe credincioşi.

bisc5Enoriaș:Noi ne vrem preotul nostru să slujească în continuare! Suntem foarte mulţumiţi de el. Toţi suntem aici, care îl susţinem. Dacă a divorţat trebuie să îl caterisească! Mai sunt şi alte măsuri, o mutare disciplinară, o detaşare la o mănăstire…”

bisc3Mai mult, enoriaşii susţin că vina i-ar aparţine în mare parte şi preotesei, care nu ar fi avut deloc o relaţie bună cu preotul şi de aici s-ar fi ajuns la divorţ.

bisc4Enoriaș: “Pozele de la nuntă le-a găsit doamna rupte pe câmp, aruncate!”

Enoriaș: ″Îl susţinem, nu mi se pare corect, dintr-un divorţ, dat afară. La Cartea Sfântă spune să ne împărtăşim la un singur duhovnic, nu să îi schimbăm ca pe ciorapi!”

Enoriaș: “E foarte bun! Slujeşte frumos!”

Enoriaș: “Un preot de care cred că nu o să mai întâlnim şi nu putem să ne desfacem de el!”

bisc1Preotul caterisit s-a retras deocamdată în satul natal.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial