20 aprilie 2024
Sărbătoare cu dans și voie bună, la Gura Ocniţei, unde localnicii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, ocrotitorul localității

Sărbătoare cu dans și voie bună, la Gura Ocniţei, unde localnicii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, ocrotitorul localității

Sărbătoare mare în comuna Gura Ocniţei, din judeţul Dâmboviţa, unde în centrul atenţiei este Sfântul Ilie, ocrotitorul localităţii.

Sătenii au petrecut de dimineaţa până seara târziu. Au mers pe Dealul Crucii, unde au întins un tricolor de o sută de metri, pe care l-au purtat cu mândrie pe braţe. Au încins apoi hore și s-au rugat să vină ploi mai des, să le salveze recoltele şi fântânile secate.

Îmbrăcaţi în straie populare, tinerii din Gura Ocniţei au mers în număr mare pe Dealul Crucii din localitate, unde s-au bucurat de sărbătoarea Sfântului Ilie. Au adus cu ei un tricolor imens, mândri că sunt români. Apoi s-au distrat alături de cei dragi, cu dans şi voie-bună.

Petrecerea a ţinut până seara târziu. La lăsarea serii, oamenii au aprins făclii şi au însoţit carul care l-a adus pe Sfântul Ilie.

Localnic: Zic că o să fie un an foarte roditor, îl fac să fie foarte roditor”.

Sătenii spun că seceta le-a făcut necazuri şi speră că Sfântul Ilie va aduce ploile pentru care este vestit.

Localnică: „Ar trebui ploaie, în ziua de Sfântul Ilie aşa se zice, să vină ploi. Foarte, foarte secetos, eu una nu am apă în puţ, nu am ce să mai beau, mă duc la izvor”.

Localnică: „Avem legenda carului cu Sfântul Ilie, îl aşteptăm să aducă ploaia. Dacă nu vine, ne seacă nucile”.

Sorin Ioniţă, primarul comunei Gura Ocniţei: „Sfântul Ilie este aşteptat de o perioadă bună să vină cu biciul de foc şi să ne aducă ploaia binevenită pentru a face o recoltă benefică ”.

Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii

Sursa: StirilePROTV

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial