27 aprilie 2024
Săptămâna porților deschise la Casa Atelier Gravor „GABRIEL POPESCU”, din Vulcana-Pandele

Săptămâna porților deschise la Casa Atelier Gravor „GABRIEL POPESCU”, din Vulcana-Pandele

Comunicat de presă

Săptămâna porților deschise la Casa Atelier Gravor „GABRIEL POPESCU” din Vulcana-Pandele

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, organizează în perioada 8 – 15 aprilie 2022, Săptămâna Porților Deschise la Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu”, ca omagiu adus primului mare gravor român, născut la 8 aprilie 1866, pe meleaguri dâmbovițene, care a locuit și a creat în Casa Atelier de la Vulcana-Pandele, unde se află unica presă din lemn din țară, cu valțuri, pentru imprimat gravuri în metal.

Ținând cont că anul acesta comemorăm85 de ani de la trecerea în neființă a marelui artist, la Casa Atelier „Gabriel Popescu” va fi vernisată, în data de 8 aprilie 2022, ora 12:00, o expoziție dedicată articolelor din presa vremii referitoare la moartea artistului.

Printre extrasele articolelor scrise de-a lungul timpului, cu speranța că vor trezi interesul pentru a-l descoperi sau redescoperi pe artistul Gabriel Popescu (1866-1937) și casa sa din Vulcana-Pandele, amintim:

Probabil că grafica este sora mai săracă a picturii, un fel de cenușăreasă. Dar se întîmplă uneori să vină cîte un prinț care să o ducă în palatele de fascinație și strălucire.” Dan Baciu, în „Dialog” – Revistă de Știință și Cultură a Studenților de la IMF Cluj, an I, nr. 3, sept. 1969, pag.7.

Gabriel Popescu a fost sortit să umble cu firul delicat de oțel pe duritatea plăcii de aramă și să nu greșească o singură trăsătură.

Tăcut, modest și blând, a trecut prin viață cu chipul lui răzeș, în care ochii aveau sclipiri repezi și adânci, umbrit de o pălărie cu margini largi și ca singură podoabă o lavalieră neagră.” Tache Soroceanu, în Adevărul Literar și Artistic, ediție de Paști, 1937.

Prestigiul gravurii românești, modurile poetice supreme ale acestei arte s-au consolidat mai întâi în opera lui Gabriel Popescu, pentru a da apoi noi rezultate în generația ce-i urmează (…) Fără îndoială, eforturile noastre spre cultură grafică proprie urmează drumul tăiat și lărgit de Gabriel Popescu, demostrându-ne din nou cum perfecțiunea tehnică a mijloacelor de expresie rămâne totdeauna o condiție a formulării și adâncirii poetice.” Raoul Șerban, în “România Literă”, An II, nr. 20 din 15 II 1969, pag. 26.

În perioada 8 – 15 aprilie 2022, intrarea la Casa-Atelier Gravor „Gabriel Popescu” din Vulcana-Pandele va fi liberă.

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial