29 martie 2024

S-au cinstit până n-au mai putut, iar apoi s-au urcat la volan!

www.mariusbuga.ro_images_alcooliciCOMUNICAT DE PRESĂ

Stimaţi conducători auto,

Poliţia rutieră vă reaminteşte că activitatea de şofat este incompatibilă cu consumul de alcool, acesta reprezentând una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

De asemenea, vă informăm că în situaţia în care persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.

Pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În perioada 07-08 martie a.c., poliţiştii au depistat şase bărbaţi în timp ce conduceau autoturisme pe drumurile publice, deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorilor cu aparatul etilotest, aceştia au prezentat alcoolemii cuprinse între 0,56 şi 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, unul dintre şoferi a refuzat atât testarea cu aparatul etilotest cât şi recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei alcoolice.

Cei în cauză sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge” şi „refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive”.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial