mie. oct. 23rd, 2024

CENTENARUL MONUMENTULUI EROILOR din DRAGODANA


Monumentul eroilor din satul Dragodana, sat de reședință al comunei cu același nume, a fost ridicat în memoria eroilor locali căzuți în Primul Război Mondial fiind dezvelit și sfințit în data de 10 mai 1924. Ca urmare a unei fructuoase colaborări, și în acest domeniu, între conducerea Garnizoanei Târgoviște (Comandant, col. ing. Cristian Biță) și conducerea Filialei „Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (Președinte, col.(r) Gheorghe Șerban), colective de lucru din ambele structuri s-au întâlnit, încă de la începutul anului, cu conducerea Primăriei Dragodana (Primar Gheorghe Sandu) și au stabilit etapele de organizare ale unui ceremonial militar-religios care să comemoreze Centenarul sfințirii Monumentului eroilor.


În data de 14 mai 2024, centrul comunei Dragodana s-a umplut cu sute de cetățeni ai comunei, de la bătrâni cu amintirea rudelor căzute pe câmpul de onoare, până la copii, majoritatea cu un mic tricolor în mână, toți curioși de a vedea fastuosul ceremonial.


Festivitatea a început prin primirea onorului de către doamna Prefect Claudia Gilia din partea formațiunilor militare, coordonate de col.ing. Cristian Biță, comandantul Garnizoanei și mr. Bărbieru, din partea Comenduirii Garnizoanei. Activitatea de prezentare a desfășurării, pas cu pas, a protocolului a fost făcută, cu același profesionalism, de doamna mr. Aura Cojocaru. De menționat și „pata de culoare” adusă de membrii unor asociații cu mare valoare simbolică („Tradiția Militară”-col.(r) Burcea Eugeniu / Garda „Cultul Eroilor” – plt.adj.pr (r) Stănescu Constantin și Constantin Florian / „6 Dorobanți” – Ion Tinel Mihai).

După intonarea Imnului național de către fanfara „Chindia Brass” din Târgoviște, un sobor de preoți de la toate parohiile din comună a ținut o slujbă de pomenire a eroilor. Apoi, au urmat alocuțiuni din partea gazdelor, dar și a principalilor invitați la acest important eveniment.

Festivitatea s-a încheiat prin depunerea de coroane la Monumentul eroilor și defilarea tuturor formațiunilor militare. „Baia de mulțime„ de la final a demonstrat, dacă mai era cazul, că ceremonialul militar-religios a fost apreciat de cetățenii comunei, iar legătura autorități-școală-biserică este una reală, binevenită și necesară pentru viitorul comunei, dar construită pe istoria glorioasă a înaintașilor.


Ing. Nicolae Posta, membru în Biroul executiv