5 mai 2024
Reprezentanţii Greenpeace şi Agent Green, la dezbaterea despre amplasarea reactoarelor nucleare, la Doiceşti

Reprezentanţii Greenpeace şi Agent Green, la dezbaterea despre amplasarea reactoarelor nucleare, la Doiceşti

Dezbatere de interes naţional, în comuna Doiceşti.

Senatorul Dragoş Popescu a organizat o întâlnire la care a invitat atât autorităţile, ONG-urile, localnicii, cât şi societăţile implicate în proiectul de amplasare a celor şase module de reactoare modulare de mici dimensiuni, la Doiceşti.

“Am discutam cu cetatenii despre proiectul de constructie a sase module de reactoare mici, in comunitate, langa casele oamenilor. Greenpeace Romania a pus la dispozitie un video care raspunde la intrebarile cetatenilor, adunate in urma unui chestionar la care au raspuns 90 de locuitori ai comunei Doicesti si din localitatile vecine. Ce m-a deranjat si ne-a deranjat, pentru ca suntem alaturi de mai multe organizatii, activisti si localnici, este lipsa de transparenta a luarii deciziei, lipsa de consultare si informare a cetatenilor si secretizarea studiului care a stat la baza alegerii locatiei”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding. Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021.

“Studiul nu este public și, deși a fost solicitat, Nuclearelectrica refuză să-l pună la dispoziție. Tehnologia propusă nu este încă pilotată nicăieri în lume, iar în vreme ce tehnologia SMR a fost aprobată în Statele Unite, nu există un prototip aprobat. Doar reactorul de 50 MWh a primit autorizarea comisiei de reglementare nucleară din SUA, iar la Doicești se dorește instalarea reactoarelor de 77 MWh, care sunt în stare incipientă de aprobare.

Cetățenii din Doicești și comunitățile vecine au foarte multe întrebări și îngrijorări la care nu răspunde nimeni dintre cei implicați în dezvoltarea proiectului Small Modular Reactors (SMR). 90 de chestionare au fost completate de către cetățeni, cu întrebări și îngrijorări, iar pe 3 noiembrie am organizat o dezbatere publică pentru a încerca să răspundem la ele, împreună cu experți și societatea civilă. La cele mai importante întrebări și temeri din chestionarele completate au răspuns experți Greenpeace, avocați specializați în drept de mediu, dar şi Dragoș Pâslaru, europarlamentar preocupat de problema transparenței decizionale”, a mai spus Dragoş Popescu.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial