19 aprilie 2024
“REPER sesizează Avocatul Poporului cu privire la proiectul de lege L679/2022 ce privește îngrădirea drepturilor ONG-urilor de a ataca în instanță autorizațiile de construire”

“REPER sesizează Avocatul Poporului cu privire la proiectul de lege L679/2022 ce privește îngrădirea drepturilor ONG-urilor de a ataca în instanță autorizațiile de construire”

“REPER sesizează Avocatul Poporului cu privire la proiectul de lege L679/2022 ce privește îngrădirea drepturilor ONG-urilor de a ataca în instanță autorizațiile de construire.

O nouă lege a coaliției PNL-PSD-UDMR lovește în societatea civila. În doar 2 săptămâni, proiectul de lege care limitează sever dreptul societății civile de a ataca în instanță autorizațiile de construire, dar și restrânge sfera informațiilor ce vor fi publicate, a fost adoptat de Senat și merge la promulgare. Inițiativa celor 21 de parlamentari PNL a fost aprobată în procedură de urgență, probabil pentru că printre prioritățile actualei majorități parlamentare se află și apărarea dezvoltatorilor imobiliari conectați la sfera politică coruptă. Concret, legea prevede ca societatea civilă să aibă doar un termen de 30 de zile pentru plângeri prealabile ce privesc Autorizații de Construire, termen care urmează să curgă de la data finalizării procedurilor de publicitate. Un termen care, după ce că este excesiv de redus, nu curge de la momentul luării la cunoștință, ci de la finalizarea procedurilor de publicitate.

„Ce înseamnă asta? Un ONG ar trebui să dea refresh zilnic la toate paginile primăriilor, să vadă dacă s-a mai publicat ceva despre o autorizație și să o atace în 30 de zile. Sunt unele ONG-uri care investesc efort de ani de zile în lupta ce privește calitatea spațiului construit și au reușit să anuleze în instanță autorizații de construire emise abuziv. Inițiatorii, deși juriști mulți dintre ei, ignoră complet faptul că o astfel de prevedere legală ar încălca Convenția de la Aarhus ce garantează accesul publicului la informații și la justiție, prevăzând anumite termene”, a declarat Oana Cambera, deputată REPER, membră în Comisia de administrație publică și amenjarea teritoriului.

REPER condamnă această lege neconstituțională. Este esențială colaborarea opoziției pentru a o contesta în fața Curții Constituționale. Și dacă nu era suficient, în urmă cu câteva zile, la Senatul României a fost depus un proiect de lege care limitează dreptul asociațiilor non-profit de a apăra în instanță interesele societății.Inițiatorii acestui proiect sunt peste 30 de senatori PSD și PNL. Acest nou proiect cere, printre altele, ca doar ONG-urile mai vechi de doi ani să poată contesta în instanță acte administrative, doar dacă au depus „eforturi active” pe acel domeniu și dacă erau constituite la momentul emiterii actului contestat. Dacă aceste contestații duc la întreruperea unor investiții, ONG-urile reclamante trebuie să plătească o cauțiune de 1% din valoarea investiției.

Dacă pierde în instanță, consiliul director al asociației este responsabil solidar, cu patrimoniul propriu. Sunt multe alte proiecte care sunt momentan în dezbatere publică precum OUG-ul privind modificarea Legii apelor Nr. 107/1996 care prevede scăparea de răspundere penală a angajaților din minister. Vom lupta în continuare ca acest proiect de lege să nu-și producă efectele. Drepturile societății civile nu pot și nu trebuie călcate în picioare de interese de partid”, spune Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa şi reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial