18 aprilie 2024

Protest la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte! “Pericol de faliment!”

prot5COMUNICAT Sindicatul Valahia

 Targoviste, 30 iulie 2018

 Acţiuni de protest ale salariatilor din COS Tărgovişte

Marţi, 31 iulie , intre orele 14,00 – 16,00, in fata COS Targoviste, va avea loc un miting de protest al salariatilor COS Targoviste, organizat de Sindicatul Valahia. Lucratorii COS Targoviste, vor protesta din nou pentru a atrage atentia, inca o data asupra faptului ca la COS Targoviste s-au instituit relatii feudale de munca si ca actuala administratie nu este interesata de iesirea din insolventa.

Salariatii s-au saturat de munca precara, conditii de munca mizere, autoritate excesiva, incalcari permanente ale drepturilor si libertatilor lucratorilor, salarii de mizerie, demolarea bucata cu bucata a combinatului , lipsa de reactie a clasei politice in ceea ce priveste modificarea legilor care permit devalizarea combinatului si multe altele.

COS Targoviste este un exemplu reprezentativ al incoerentei legislative din Romania. Privatizata in 2002 din Fondul Proprietatii de Stat catre o firma off – shore cu patronat rusesc, (Conares Trading devenita ulterior Mechel ).

COS Targoviste se afla in insolventa din anul 2013, iar in acest moment nu exista un program de reorganizare si se afla in pericol de faliment, situatie ce poate aduce atingere sigurantei nationale a Romaniei. Grupul Mechel a cumparat din Fondul Proprietatii de Stat alte patru combinate metalurgice care, dupa preluare, au fost aduse in stare de nefunctionare ( Campia Turzii, Otelul Rosu, Braila si Buzau ).

Au trecut peste cinci ani de la intrarea in insolventa, statul roman nu a incasat nimic din creanta de peste 10 milioane de euro, iar prin pastrarea administrarii de catre COS Targoviste, prin administratorul special, tot ce se incaseaza acum din vanzarile de patrimoniu, se duce tot in buzunarele administratiei ruse si nu ajunge nimic in contul creantei statului.

Alternativa la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situatie, va duce inevitabil la declansarea procedurii falimentului, cu efecte dezastruase pentru salariati , pentru economia judeteana si pentru interesul national.

Daca statul roman are de recuperat creante de la ,, investitori strategici “ care au primit din Fondul Proprietatii de Stat active stretegice pentru economia romaneasca, la preturi foarte mici , trebuie sa o faca cu fermitate, mergand pana la expropriere , prin lege speciala, a respectivelor unitati .

Sindicatul Valahia, activ in cadrul COS Targoviste cu peste 500 membrii de sindicat, a cerut clasei politice sa reanalizeze cadrul legal existent si sa initieze modificarea in regim de urgent a urmatoarelor legi:

  • Legea Sigurantei Nationale, trebuie modificata astfel incat sa se permita interventia de urgenta a statului roman atunci cand o unitate economica strategica este in pericol de a fi adusa in stare de nefunctionare / lichidare;

  • Legea Insolventei trebuie modificata astfel incat sa fie ridicata administarea speciala daca nu exista program de reorganizare dupa trei ani de la intrarea in insolventa iar administratorul judiciar sa poata fi schimbat in aceasta situatie;

  • Legea Exproprierii trebuie modificata astfel incat sa permiteta declansarea procedurii de expropriere si in situatia in care au fost incalcate clauzele contractului de privatizare, si/sau in situatia in care unitati de importanta nationala, din cele prevazute in lista anexa la Legea Sigurantei nationale, care au fost privatizate din fondul proprietatii statului si care sunt sunt aflate in pericol de a fi aduse in stare de nefunctionare sau de lichidare. Deasemenea, dreapta si prealabila despagubire sa nu fie mai mare decat pretul platit la momentul privatizarii, din care sa fie scazute veniturile obtinute din instrainarile de active/utilaje/patrimoniu etc.

  • Adoptarea unei Legi speciale, in regim de urgenta, derogatoare de la cadrul general al procedurii insolventei, prin care statul roman sa poata prelua activele privatizate, in contul creantelor statului sau / si atunci cand este pusa in pericol siguranta nationala a Romaniei .

Istoricul intrarii in insolventa a COS Targoviste:

  1. La finalul lui 2012, Mechel oprește activitatea , in același timp, ANAF trece la executarea silită împotriva COS Târgoviște pentru datorii de peste 10 milioane de euro.

  2. In februarie 2013 a fost deschisă procedura generală a insolvenţei în vederea reorganizării, conform Încheierii de sedinta din data de 22.02.2013 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1906/120/2013.

  3. Dupa incetarea monitorizarii post-privatizare, rusii au început să preia din combinat tehnologie și utilaje. Clauzele din contractul de privatizare prevăd că rușii trebuiau să menţină toate utiliajele şi instalaţiile pentru apărarea naţională la parametri normali.

  4. Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2012, activele de la Câmpia Turzii sunt puse gaj pentru un împrumut de 50 de milioane de euro.

  5. Mechel primeşte banii împrumut de la un off-shore, parte a companiei mama, MECHEL INTERNATIONAL HOLDINGS, înregistrat în Elveția. După doar două luni, Mechel anunţă vânzarea tuturor combinatelor româneşti , pentru 52 de euro. Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL, cu capital social de 99.000 de lei, şi cu sediul într-un apartament de trei camere din Bucureşti. În fapt, în spatele SRL-ului cu nume românesc sunt tot cetăţeni ruşi, apropiaţi Mechel.

  6. Inainte de intrarea in insolventa este diminuata valoarea actiunilor de 2500 ori, de la 2.5 lei/actiune la 0.1 lei/ actiune si sunt opritre de la tranzactionare.

  7. Vânzarea combinatului de la Târgovişte a fost făcută cu patru zile înainte de a fi anunţată public. Pachetul de 86,6 la sută din acţiuni al Mechel Târgovişte este preluat Mazur Investments, un off-shore înființat la Nicosia în iulie 2012. În aceeaşi zi, off-shore-ul cipriot şi, implicit combinatul, sunt preluate de SC Invest Nikarom SRL. Societatea e deţinută de rușii Svetlana și Oleg Chumachov, părinții fostului reprezentant al Mechel în România, Olg Chumachova.

  8. În 19 februarie 2013, ziua în care Mechel anunțată vânzarea către Invest Nikarom, COS Târgoviște a cerut Tribunalului Dâmbovița, deschidererea procedurii insolvenței.

  9. Cu șase luni înainte de intrarea combinatului în insolvenţă, SILNEF îşi deschisese un punct de lucru la sediul combinatului. Ea are ,,de recuperat “ 50 de milioane de euro. SILNEF SRL a dezmembrat secţii din Rafo Onești, Tractorul Brașov, Rulmentul Brașov sau Nitramonia Fagăraș. Societatea este controlată de omul de afaceri Silviu Strejuţ, și este cercetată de DNA într-un dosar de evaziune fiscală de peste un milion de euro prin comercializarea de fier vechi. Creanta SILNEF este creata artificial, prin majorarea pretului la fierul vechi, mult peste pretul pietei.

  10. Invocand insolventa, Mechel obliga statul roman sa plateasca salariile restante din fondul de garantare al salariilor. Mai mult , cere ca tot statul roman sa plateasca platile compensatorii insa au pierdut in instanta si au fost obligati sa le plateasca din fonduri proprii.

  11. La COS Targoviste procesul de demolare continua. Acesta este Bilantul ,, reorganizarii “ COS Targoviste :
  • Otelaria electrica nr. 1 ( OE 1) – demolata in 2015;
  • Striper – Anexa OE 2 – demolata in 2015;
  • Laminorul degrosisor (LDS) – demolat in 2015 – 2016;
  • Fabrica de var – demolate 3 cuptoare din cele 4 , incepand cu 2012;
  • Tragatoria de bare – descompletata partial;
  • Forja de blocuri si bare (FBB) – descompletata total, DIN 8 IANUARIE 2018 A INCEPUT DEMOLAREA ACESTEI SECTII, SI DEJA ESTE JUMATATE DEMOLATA !
  • Fabrica de hirogen – demolata in 2012;
  • Fabrica de dolomita – dezafectata;
  • Sectia reconditionare lingotiere ( HCL) – dezafectata ;
  • Depozitul de pacura – demolat in 2012;
  • Sector pregatire OE 2 –demolat in 2012;
  • Turnatoria mixta – dezafectata in 2013;

Presedinte

Dragodanescu Nicolae

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial