S. iun. 14th, 2025

11:00
TTBT Foaier
Întâlnirile Babel

11.00
TTBT Sala „Hugo Wolff”
Living the space / Playing life
Dorian Rossel
Workshop 

16:30
TTBT Sala Studio „Mihai Dimiu”
Medea`s Voice
după Euripide
Dramaturgia și regia: Jeung-Woo Son
Nomad Theater Company, Coreea de Sud, 50 min., 14+

Spectacolul companiei Nomad Theater prezintă celebra tragedie greacă „Medeea” dintr-o perspectivă complet nouă. De obicei, Medeea este înfățișată ca o femeie terifiantă și nebună care și-a ucis fratele și proprii copii din răzbunare. Cu toate acestea, montarea de față se concentrează asupra modului în care a fost construită această narațiune și asupra adevăratei povești a Medeei. Prin intermediul acestui spectacol înțelegem de ce Medeea vorbește despre ea însăși ca despre o ființă distructivă. Este împovărată de eticheta de „barbară”, de trădarea bărbatului pe care îl iubea, Iason, și de vinovăția de a nu-și putea proteja copiii. Spre deosebire de povestea cunoscută, piesa dezvăluie că fratele Medeei a fost ucis de propriul lor tată, care se temea că fiul său va moșteni tronul, iar copiii ei au fost uciși de oamenii lui Creon, care au refuzat să accepte urmașii unui străin drept membri ai familiei regale. În cele din urmă, „Vocea Medeei” este o poveste care dezvăluie adevărul din spatele zvonurilor false și a prejudecăților ce planează asupra acestui personaj, spus din propria ei perspectivă. Prezintă cum o femeie „barbară”, neputincioasă a devenit victimă a intrigilor celor aflați la putere și a prejudecăților societății. După ce veți viziona acest spectacol, veți reconsidera durerea și furia ascunse în spatele narațiunilor eroice distorsionate. Veți ajunge să realizați consecințele crude care pot apărea din dorința umanității de putere.

Compania de teatru Nomad Theater a fost înființată în 1997 și se bazează punerea în scenă a unor piese de referință din anii ’20 – ’30. A explorat și explorează noi forme de teatru, membrii săi cercetând esența dramaturgiei noi și vechi.

17:30
TTBT Foaier
Who’s The Dummy
Rising Moon Production/ David MacCreedy, Marea Britanie, 20 min.

Jack este un ventriloc genial. Are un număr foarte amuzant cu păpușica lui, pe nume Sunny, care înjură tot timpul. Atât soția, cât și agentul său i-au cerut să-și cizeleze numărul și să îl transforme într-unul pentru întreaga familie. Totuși, asta ar însemna să o înlocuiască pe Sunny, iar asta nu se va întâmpla. Mai ales că Sunny are alte idei!

Rising Moon Productions, o companie premiată, este responsabilă pentru unele dintre cele mai provocatoare producții teatrale din Manchester din ultimii 10 ani. Utilizând propriul spațiu, special conceput și maleabil, producând titluri clasice de succes precum „American Buffalo” și „Faith Healer”, dar și piese noi, contemporane, create anume, compania continuă să demonstreze că teatrul bun poate exista în orice spațiu. David MacCreedy, Lisa Connor, Colin Connor și regizorul premiat cu Premiul Laurence Olivier, David Thacker, își continuă angajamentul de a crea teatru de înaltă calitate, accesibil ca preț și potrivit unui public non-tradițional.

18:00
TTBT Sala Mare
Regele Lear
după William Shakespeare
Regia: Dumitru Acriș
Drama Theatre „Sava Ognyanov”, Ruse, Bulgaria, 135 min., 16+

Piesa „Regele Lear”, pusă în scenă de regizorul Dumitru Acriș, răspunde la întrebările: Ce este timpul… În ce fel de timp trăim… și cum percepem acest timp. „Regele Lear” scrisă de William Shakespeare în 1605 este actuală datorită relației dintre părinți și copii, dialogului dintre generații în cadrul unei familii. „Nu este o piesă politică, este plină de dragoste, discută despre relația dintre părinți și copii. Totul începe cu finalul piesei, cu furtuna în care Lear își amintește de evenimentele pe care le-au stârnit hotărârile lui. Atinge teme precum trădarea, minciuna, nebunia și evitarea adevărului”, menționează regizorul Dumitru Acriș. Piesa este și despre filosofia puterii, despre ceea ce poate face puterea dintr-o persoană. „Momentele în care trebuie să ne prezervăm ca oameni, să supraviețuim ca atare, sunt foarte importante. Dragostea dintre noi și cât durează ea. Copiii își iubesc părinții. Părinții își iubesc copiii. Acest fapt este brodat în dezvoltarea personajelor piesei, iar o persoană îmbătrânește tocmai atunci când încetează să mai iubească”, spune actorul Milen Dimitrov, care îl interpretează pe Regele Lear.

Din 1902, remarcabila clădire, o perlă a arhitecturii din Ruse – Dohodno Zdanie – a devenit principalul loc de desfășurare a spectacolelor. În 1907, după mai mulți ani de dispute, artiștii teatrului din Ruse s-au unit și au fondat Teatrul Orășenesc din Ruse, avându-l ca director artistic pe Alexandr Robertovici, care participase la celebra trupă a lui Matej Ikonomov – „Teatrul Contemporan”. De asemenea, a fost înființat un comitet de teatru de către cetățeni proeminenți din Ruse, iar municipalitatea a început să subvenționeze activitățile teatrale. În stagiunea 1910/1911, marea actriță bulgară Roza Popova a fost aleasă prim director, contribuind rapid la profesionalismul ansamblului. Pe 9 aprilie 1942, prin decret al țarului Boris al III-lea, teatrul a fost proclamat teatru de stat, iar de atunci a fost finanțat de Ministerul Culturii. Acest statut se păstrează și în prezent. Teatrul Dramatic de Stat din Ruse are ambiția de a atrage public nou cu un repertoriu diversificat, interactiv și provocator, adesea bazat pe tehnologii moderne, care abordează subiecte importante ale vieții contemporane.

18:00
Piața „Mihai viteazul”
Django Juggles Rules
Django Juggles, Italia, 45 min.

19:00
TTBT Cinema „Independența”
…ogma
Regia Mihai Țărnă
Republica Moldova
Film

20:30
TTBT Sala Sindicatelor
Maria din Mall
de Gheorghe Smeoreanu
Regia: László Vadas
Teatrul Municipal „Ariel”, Râmnicu Vâlcea, 70 min., 12+

„Lumea se schimbă cu viteza luminii și noi, oamenii, odată cu ea. Ni se schimbă astfel înfățișarea, obiceiurile, principiile, valorile, credințele. Ne transformăm în ființe lipsite de iubire, ducându-ne existența mânați de o singură dorință: aceea de a obține „mântuirea”, la nivel individual. Pierzând sensul pentru această „mântuire”, „răstignim” în fiecare secundă bucățele din sufletul nostru până când nu mai rămâne din el decât pustiu. Oare ne-am putea opri pentru o secundă pentru a vedea lumina și pentru a înțelege ceea ce suntem cu adevărat? Am putea oare readuce iubirea în fiecare dintre noi? Oare am putea reînvia încrederea?”,

Lászlo Vadas, regizorul spectacolului

22:00
Piața „Mihai viteazul”
Bagpiper`s Dreams / Testament Shevchenko
Concept și regie: Yaroslav Fedoryshyn
Lviv Voskresinnia Theatre, Ucraina, 60 min.