2 mai 2024

Primarul Târgoviştei: “Mi se pare o chestiune extrem de gravă să fim subiect al unor asemenea discuţii”

cristist„Dacă cineva din Instituţia Prefectului are informaţii că s-ar fi luat nişte bani, solicit public, cu subiect şi predicat, cu nume şi prenume, să se spună cine sunt persoanele respective. Prin această calitate, de reprezentant al guvernului în teritoriu, cuvântul prefectului are o mare greutate. Nu spun nici că e aşa, nici că nu e aşa, ci doar să explice despre ce e vorba. Nu am decis eu locaţia.

Nu am decis nici măcar accesarea acestuia sau cu privire la oportunitatea acestui proiect. Nu-mi convine nici mie, dar nici nu pot să produc un prejudiciu de 6 miliarde lei bugetului public şi să periclitez programul de finanţare europeană până în 2020. Nu am cunoştinţă ca cineva să fi primit foloase materiale în legătură cu acest proiect sau cu alte proiecte în derulare în Primăria Târgovişte. Mi se pare o chestiune extrem de gravă să fim subiect al unor asemenea discuţii.

Proiectul privind Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Târgovişte şi cheltuielile legate de acesta au fost aprobate prin HCL nr. 167/28.07.2011. În data de 23.04.2012, se depune cererea de finanţare, prin care Târgoviştea solicită această finanţare nerambursabilă pentru obiectivul în discuţie. Proiectul a fost executat de SC Andralex Project Company SRL (nu ştim de unde este). În proiectul tehnic era menţionată şi locaţia.

Contractul, cererea de finanţare au fost în evaluare până la data de 7.11.2013. Ulterior, în data de 13.11.2014, a fost semnat contractul de finanţare. Au început să se semneze contractele care preced contractul de execuţie. Pe total, aceste cheltuieli, la care adăugăm cheltuielile de proiectare, se ridică la 138.576 lei, sumă care intră în acest buget de care se discută. Valoarea contractului de execuţie lucrări este de 225.060 lei. Aceasta este valoarea construcţiei.

În momentul de faţă, ne aflăm în situaţia în care, în baza unui proiect tehnic realizat în 2011, a unei cereri de finanţare care a fost depusă în 2012, în baza unei obligaţii-declaraţii de eligibilitate, declaraţii de angajament asumate de Primăria Târgovişte, trebuie să executăm acest proiect. La momentul 2015, schimbarea locaţiei este absolut imposibilă.

Aceasta înseamnă un proiect tehnic revizuit, ceea ce ar însemna că până la sfârşitul acestui an, am fi fost în imposibilitatea de a implementa proiectul”, a precizat Cristian Stan.

În prezent, a nu executa acest proiect înseamnă, în afara faptului că am fi puşi în imposibilitatea de a mai accesa fonduri europene, şi crearea unui prejudiciu direct UAT egal cu valoarea proiectului. Ca să nu mai vorbim de cei 135.000 lei cheltuiţi până în momentul de faţă.

Dacă nu terminăm proiectul în termen, tot ceea ce trece peste perioada de eligibilitate, peste momentul decembrie 2015, este suportat din bugetul propriu. Dar dacă nu implementezi deloc acest proiect, totul se impută autorităţilor publice locale”, a declarat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial