„S-au încheiat cele mai importante lucrări la podul de la Valea Voievozilor: betonarea căii de rulare, mâine (n.n. -astăzi) sau poimâine (n.n. – mâine) se va asfalta, urmând ca deschiderea circulaţiei să se facă, în funcţie de probele de rezistenţă a betonului, fie vineri, fie la începutul săptămânii viitoare, luni, cel târziu marţi.
Am făcut eforturi deosebite pentru a reuşi să ajungem în această situaţie. A fost un moment în care constructorul nu a reuşit din punct de vedere financiar să facă ceea ce trebuia o anumită perioadă, iar la acest moment vă pot spune că sunt într-adevăr optimist, pentru prima dată de la debutul lucrărilor, că proiectul va fi finalizat anul viitor. De ce spun acest lucru?! Liderul de asociere avea o poprire pe conturi, Primăria Târgovişte era terţ poprit, motiv pentru care nu a depus până la acest moment nicio situaţie de lucrări. Această poprire a fost ridicată în urmă cu câteva zile…
Toate lucrările care s-au făcut până acum la proiectul privind centura municipiului, lucrări care depăşesc 1 milion de dolari, au fost făcute pe sume avansate de constructor. În momentul de faţă s-au depus şi situaţiile de lucrări, fluxurile financiare pe acest contract se vor derula în mod normal şi am convingerea că, până la nivelul lunii martie, va fi recuperată întârzierea. În momentul de faţă, ca şi stadiu fizic, ne aflăm undeva la 10%, în timp ce pe contract ar trebui să fie undeva la 15%, în condiţiile în care decembrie, ianuarie şi februarie lucrările ar fi trebuit să fie suspendate, aşa era graficul de execuţie… Ori se va lucra la canalizări, se va lucra la staţiile de pompare, se va lucra la poduri, asta înseamnă că în martie putem să fim lejer peste graficul de execuţie pe care constructorul îl are aprobat.
Punerea în circulaţie a podului de la Valea Voievozilor se face cu toate avizele legale, există un plan de management al traficului care este depus la Poliţia Rutieră, urmează să fie aprobat şi numai pe baza acelui plan de siguranţă în trafic podul va fi deschis. Am văzut că mi se numără cumva zilele, nu este pe 15, e pe 16, încă două zile, încă trei zile… Fraţilor, de 7 ani nu a făcut nimeni nimic la un pod în municipiul Târgovişte. Nimic.
De când a început proiectul de centură nimeni nu a bătut un cui la un pod, ori în momentul de faţă avem un pod care va rezista zeci de ani. Tot podul de la Valea Voievozilor a fost ridicat pe cricuri, curăţate aparatele de reazăm şi făcute toate lucrările, astfel încât acest pod să nu mai aibă niciun fel de problemă în trafic. Poate că nu este 15, este 16, 17 sau este 21 sau 22 decembrie, dar, repet, în condiţiile în care de 7 ani nu a bătut nimeni un cui la poduri, iar acum un pod este în proporţie de 90% finalizat, să stai să numeri zilele ca la puşcărie sau ca la armată, mi se pare incredibil. Eu îi asigur pe târgovişteni că am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru a o scoate la capăt cu proiectul de centură.
Am avut şedinţe în fiecare zi, dacă nu ajungeam pe teren în timpul zilei, la ora 22:30 când mă duceam spre casă eram acolo, eu şi cu Poliţia Locală. Am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru ca inconvenientul în trafic să fie cât mai redus. Nu avem cum să facem lucrări de anvergură şi să nu avem aceste inconveniente. Dacă la momentul ăsta nu reuşim să dăm dovadă de înţelegere, de puţină toleranţă, gândiţi-vă că anul viitor se va lucra în mod preponderent la calea de rulare şi mă refer la cei aproape 15 kilometri care alcătuiesc inelul de centură. Plus că vom avea lucrări la încă aproximativ 40 de străzi în Târgovişte pe programul de reabilitare al Primăriei. (…)
Se va intra şi la podul peste canalul istoric, mai avem o pasarelă de făcut care face legătura între strada Cornel Popa şi Mihai Bravu. Nu eu am ales să ajung să termin un proiect care trebuia finalizat în 2012. Era foarte simplu la podul de la Valea Voievozilor să spun domnul nu-l fac, îl scoatem din proiect când s-a făcut proiectarea şi expertizarea şi nu-l fac, se dărâmă peste 6-8 ani şi ăla care o fi atunci la Primărie să răspundă… Nu cred că asta era calea, nu cred că putem să ne comportăm aşa la nivel administrativ şi atunci am ales calea aceasta mai grea… Convine sau nu convine unora, pentru prima dată se lucrează serios la proiectul acesta privind centura, pentru prima dată avem o perspectivă clară de finalizare a proiectului.
Am fost de câteva ori în pragul de a rezilia contractul, în condiţiile în care nu veneau cu situaţii de lucrări, iar fluxurile financiare erau blocate pe contract. Reziliam contractul, pleca, aveam de făcut o licitaţie publică, de făcut reexpertizare, reproiectare, licitaţie publică, durau 7-8 luni, se terminau toate aceste lucruri în octombrie… Păi, îşi închipuie cineva că din octombrie până în decembrie puteam să termin proiectul?! Asta e situaţia…
Da, în 2009 puteai să reziliezi orice contract pentru că mai aveai la dispoziţie 6 ani, puteai să te joci cu constructorul cum vrei, acum însă asta este situaţia… Ca şi la Complexul de Nataţie, proiectul este unul cu probleme serioase, din toate punctele de vedere, dar niciuna nu este insurmontabilă. Poate că nu am nimerit constructorii cei mai buni, nu am avut şansa decât de doi constructori din zecile cu care am lucrat.
De când am această responsabilitate, de primar al municipiului Târgovişte, nu am avut şansa să cunosc decât doi constructori serioşi, din păcate. La centură, constructorul nu este nici extraordinar, dar nu este nici cel mai slab, e unul care poate să ducă la capăt acest proiect. Sunt asociaţi nişte italieni, i-am chemat de unde erau ei acolo prin Italia, le-am spus «aţi venit la licitaţie, aveţi 30% din contract ca şi lucrări, puneţi mâna pe treabă ».
Au venit, prima dată au zis cam cu jumătate de gură, dup-aia au dat garanţia, iar în ianuarie vor veni şi vor începe să bage bani, dacă nu, le-am explicat că direcţia este Parchetul, chiar dacă suntem în România, chiar dacă e un proiect al unui municipiu reşedinţă de judeţ nu foarte mare, dar suntem într-o ţară membră a Uniunii Europene unde avem reguli şi, dacă legea ţi-a dat voie să participi ca asociat la această licitaţie, înseamnă că ai şi obligaţii şi atunci pune osul la treabă tată. (…) N-am urmărit decât ca municipiul să aibă parte de centura asta şi se va întâmpla lucrul acesta… Nu este uşor, dar să fim lăsaţi să lucrăm. Atât”, a declarat primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan.