mar. dec. 10th, 2024
autismZiua Internaționala de Conștientizare a Autismului
Conștientizarea autismului ca problemă nu înseamnă un pas înapoi, ci mulți înainte. Înțelegerea situației și dinamizarea eforturilor pentru informare sunt șansele ca idei preconcepute să fie depășite.
Autismul reprezintă o tulburare severă de dezvoltare, un sindrom comportamental care afectează limbajul, comunicarea. Autismul nu ține cont de rasă, etnie, statut intelectual sau financiar, iar tulburările de spectru autist (TSA) sunt extrem de variate. Statisticile o confirmă. În România, existau în 2012, peste 7.000 de persoane diagnosticate cu autism, însă opinia specialiștilor este că, în realitate, numărul este de 2-3 ori mai mare decât înregistrările oficiale ale Ministerului Sănătății.
Cu atât mai importantă este conștientizarea problemei, iar ziua anume dedicată fenomenului trebuie marcată ca atare.
Personal, îmi doresc ca Târgoviște să fie una din comunitățile strâns unite în jurul acestei probleme. Ca ales local, primul meu proiect de suflet a fost înființarea Centrului de zi pentru copii cu autism și sindrom Down „Sfânta Maria” din Târgoviște, primul centru din județul Dâmbovița în care sunt aplicate terapii specifice copiilor afectați, iar părinții beneficiază de consiliere, educare în conștientizarea problemei, informare și orientare socială. Programul de terapie aplicat de profesioniștii centrului crește cu 50% șansele de recuperare – integrare a copiilor cu TSA și îmbunătățește semnificativ viața copiilor cu sindrom Down, precum și a părinților acestora.
Eu cred că sensul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului trebuie să însemne un impuls de solidaritate umană, care să fie asimilat drept șansă pentru creșterea calității vieții unor copii. Mai departe, depinde de noi toți, comunitate, să facem pași reali pentru asumarea și depășirea obstacolelor de orice fel.
Daniel Cristian Stan
Primarul Municipiului Targoviste