Recomandări ale poliţiştilor pentru ca preşcolarii şi elevii din învăţământul primar să petreacă o vacanţă în siguranţă
În perioada 31 octombrie-08 noiembrie a.c., clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.
Dragi copii,
Indiferent de locul unde decideţi să petreceţi această minivacanţă (acasă, la bunici, la munte, în tabere şcolare), pentru a nu deveni victima unei infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă întrucât un comportament neadecvat sau agresiv sporeşte riscul producerii unor evenimente negative:
În cazul în care vă petreceţi vacanţa în tabere şcolare, nu plecaţi în drumeţii singuri, fără a fi însoţiţi de adulţi.
Evitaţi deplasările pe timpul nopţii.
Nu vă lasaţi atraşi de propunerile, aparent încântătoare, ale unor persoane necunoscute sau pe care le cunoaşteţi de puţin timp.
Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii, indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează.
Atunci când mergeţi în localuri de alimentaţie publică sau de divertisment, nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii sau cu alte bunuri însemnate.
Nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanţe interzise de lege.
Nu oferiţi telefonul mobil unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.
Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.
Manifestaţi atenţie la lumea virtuală! Nu furnizaţi date personale sau despre familia dumneavoastră.
Nu dezvăluiţi parolele personale altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi, în caz contrar adresa dumneavoastră de e-mail poate fi folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam în numele vostru;
Totodată, este necesar ca elevii să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie pentru a reduce riscul implicării în accidente rutiere.
În acest sens, poliţiştii rutieri recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:
-
să circule numai pe trotuare;
-
să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
-
să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai dupa ce s-au asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde;
-
să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
-
acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor şi cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir unul după altul;
-
să nu circule cu bicicletele sau saniile pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci numai în locurile special amenajate.