2 mai 2024
Prefectul Iancu Caracota – “Protestele din Dâmboviţa, provocate pe filieră politică!”

Prefectul Iancu Caracota – “Protestele din Dâmboviţa, provocate pe filieră politică!”

”La Târgovişte, din fericire, nu au fost manifestaţii violente, de natură să tulbure liniştea şi ordinea publică, deşi în niciuna dintre seri nu au existat autorizaţii pentru organizarea mitingurilor. Trebuie să se înţeleagă foarte clar faptul că singura noastră obligaţie este să respectăm legea. Nimeni nu neagă dreptul cetăţenilor la liberă exprimare. El este garantat de Constituţie şi de toate autorităţile statului de drept, atâta vreme cât nu degenerează în manifestări antisociale.

Vreau să fie clar faptul că nu vom tolera sub nicio formă derapajele şi vom acţiona ferm, luând toate măsurile necesare pentru restabilirea liniştii publice. Nu am permis şi nici nu vom permite ca un număr redus de oameni – pentru că la Târgovişte numărul protestatarilor a fost extrem de mic – să pericliteze siguranţa celorlalţi, indiferent cât de vocali sunt cei care au ales să-şi strige nemulţumirile în stradă. Vom rămâne deschişi dialogului, pe toate palierele sociale.

Din datele puse la dispoziţie de jandarmerie, la Târgovişte şi Găeşti au protestat, în total, de vineri încoace, aproximativ 500 de persoane (vineri, 13 ianuarie, 40 de oameni la Târgovişte şi 55 de oameni la Găeşti; sâmbătă, 14 ianuarie, 50 de persoane la Târgovişte; duminică, 15 ianuarie, 80 de persoane la Târgovişte şi 15 persoane la Găeşti; luni, 16 ianuarie, 250 de persoane la Târgovişte).

Vreau să mai fac o scurtă precizare. Aşa cum reiese din toate filmările postate de site-urile de ştiri, dar şi din informaţiile pe care le deţinem, aceste acţiuni din judeţul Dâmboviţa sunt, în mare măsură, provocate pe filieră politică. Este regretabil că liderii politici sunt printre cei care forţează încălcarea legii, neluând autorizaţii pentru aceste proteste şi dând astfel un semnal negativ către populaţie. Nu pot să afirm că la proteste nu au venit şi oameni care, cu adevărat, cred că astfel îşi pot rezolva problemele, oameni care o duc greu în această perioadă foarte dificilă, de criză economică, pe care o traversăm. Cred că este important însă să înţelegem corect contextul economic pe care-l traversăm şi să fim responsabili social. Imagini cu violenţele din capitală au făcut înconjurul lumii, dând astfel un semnal puternic negativ pentru investitorii străini. Cu siguranţă vor fi consecinţe pe plan economic, în condiţiile în care cu toţii am făcut eforturi uriaşe în ultimii ani”, a declarat Iancu Caracota, prefectul judetului Dambovita.

Viorel Matei, inspectorul şef al IJJ Dâmboviţa, a făcut precizarea că în toate cele 4 zile de protest de protest, 197 de jandarmi au asigurat ordinea şi siguranţa publică. Au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 9000 de lei, procesul de identificare, verificare şi sancţionare a participanţilor la adunările publice nedeclarate fiind în plină desfăşurare. Domnia sa a declarat că printre participanţi au fost identificate persoane publice şi chiar demnitari, care de asemenea vor suporta consecinţele legii.

Inspectorul şef al IPJ Dâmboviţa, Vasile Tache, a spus că 134 de poliţişti au desfăşurat activităţi în zilele de protest, nefiind înregistrate evenimente deosebite.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial