18 aprilie 2024

Precizări – “Poliţiştii au dreptul să vă fotografieze documentele de identitate”

Webp.net-resizeimageÎn îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițiștii interacționează cu cetățenii fără atingerea documentelor de către cadrele de poliție, decât în cazul necesității efectuării de verificări suplimentare. Personalul abilitat să verifice documentele poate solicita conducătorului auto să i le prezinte, arătându-le la geamul lateral al portierei sau parbriz, acesta având dreptul să le fotografieze.

În cazul în care este necesară semnarea unui document, se solicită persoanei în cauză să folosească un pix propriu, iar în cazul în care acesta nu are asupra sa, i se va pune la dispoziție un instrument de scris, care în prealabil, a fost dezinfectat, iar după utilizare va fi dezinfectat sau aruncat. Având în vedere contextul actual, privind măsurile de limitare a răspândirii virusului gripal COVID-19, polițiștii argeșeni au fost instruiți cu privire la modul de efectuare a verificărilor, și au fost luate măsuri pentru echiparea cu mijloace de protecție personală, constând în mănuși, măști și viziere.

Ca o situație particulară, trebuie menționat că aplicarea unor sancțiuni pentru încălcarea normelor de circulație pe drumurile publice este o situație care impune verificări suplimentare efectuate de polițist, cu atât mai mult în situația unor măsuri complementare de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce sau de retragere a certificatului de înmatriculare, incidentă în situații care privesc punerea în pericol a siguranței circulației.

Reamintim că măsurile adoptate au ca scop protejarea populației împotriva răspândirii virusului, sens în care măsurile privesc limitarea expunerii cetățenilor la condiții în care pot contacta această afecțiune medicală.

Astfel, este considerată ca justificată doar deplasarea pentru îndeplinirea unei activităţi cu o motivare obiectivă, cum este nevoia de procurare a alimentelor de bază, de asigurare a asistenței medicale, îngrijirea persoanelor (din orice categorie de vârstă), precum și activități din sfera celor agricole (lucrul în culturile agricole sau desfacerea produselor), activități profesionale pentru desfășurarea cărora nu au fost impuse restricții, dar și pentru asigurarea celor necesare animalelor de casă și a celor domestice.

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial