Activități în cadrul proiectului „Reducerea vulnerabilității la traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în afara granițelor României”
În perioada ianuarie – martie 2024, la nivelul Poliției Române prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, se derulează proiectul „Reducerea vulnerabilității la traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în afara granițelor României, desfășurat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Poliția de Frontieră Română.
Proiectul are drept scop prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în străinătate, prin creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile asociate traficului.
Astfel, în perioada 9 – 26 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității s-au alăturat acestui demers, fiind desfășurate activități informativ-preventive în unitățile de învățământ din localitățile Vișina, Moțăieni, Pucioasa, Găești, Bezdead și Târgoviște.
De asemenea, în zilele de 25 și 26 ianuarie a.c., polițiștii de la prevenire, sprijiniți de cei de la Secția nr. 1 Poliție Rurală Târgoviște, au desfășurat noi sesiuni de informare, pe raza localităților Doicești și Perșinari, la care au participat reprezentanții unităților administrativ teritoriale.
În cadrul activităților, polițiștii au prezentat informații cu privire la noțiunile legislative referitoare la drepturile pe care le au cetățenii, pedepsele pentru încălcarea acestor drepturi, măsurile de protecție care pot fi dispuse, serviciile de care pot beneficia victimele și instituțiile la care poate apela pentru a obține ajutor.
Totodată, beneficiarii au fost informați despre aplicația gratuită ”Bright Sky RO”, care este destinată, în principal, victimelor violenței domestice, dar și altor victime ale violenței de gen, precum și cunoscuților lor care vor să le ajute.
La activități au participat și reprezentanți ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului și Serviciului Județean Anticorupție Dâmboviţa.
Menționăm faptul că polițiștii, alături de partenerii interinstituționali din cadrul proiectului și nu numai, vor desfășura în continuare astfel de activități, atât în comunitate, în zonele cu vulnerabilitate crescută pe acest palier, cât și în unități de învățământ din mediul urban și rural și în centrele de plasament.
sursa: Poliţia Dâmboviţa