lun. ian. 6th, 2025

colindatoriCOMUNICAT DE PRESĂ

Primii colindători la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița

Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița și-a deschis porțile pentru primii colindători.

Lângă Bradul de Crăciun, copiii au adus magia sărbătorilor de iarnă, prin cântece și colinde.

Ca în fiecare an, polițiștii au răsplătit recitalul micuţilor cu daruri.

Colindătorii au fost încântaţi de ospitalitatea gazdelor şi au promis că vor reveni şi la anul.

sc-altCOMUNICAT DE PRESĂ

Polițiștii din Dâmbovița s-au alăturat programului „Școala altfel”

Luni, 18 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița s-au alăturat programului „Școala altfel”, deschizându-și porțile pentru oaspeți.

Astfel, timp de două ore, 90 de elevi de la clasele primare au vizitat Serviciul Criminalistic, unde le-au fost prezentate tehnicile de cercetare și constatare a criminalității.

Copiii au primit cu bucurie “amprentarea” efectuată de către șeful Srviciului Criminalistic.

Vizita a continuat cu prezentarea autospecialelor de poliție rutieră și a dotărilor și echipamentelor luptătorilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița.

Entuziasmul vizitatorilor a atins apogeul în timpul exercițiilor demonstrative ale câinelui „mascaților”.

talhaȘase persoane sunt cercetate de polițiștii rutieri pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice

Poliţiştii rutieri din Dâmbovița au depistat patru persoane în timp ce conduceau autovehicule pe raza județului, deși se aflau sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul etilotest, cei în cauză au prezentat alcoolemii de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care au fost conduși la spital pentru prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibației alcoolice.

Totodată, alți doi bărbați sunt cercetați de polițiști, după ce au fost surprinși conducând autovehicule fără să posede permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Din verificări a reieșit că unul dintre aceștia a prezentat pentru control un permis de conducere fals.

Pe numele celor în cauză au fost întocmite dosare penale.

VĂ REAMINTIM CE AR TREBUI SĂ ȘTIȚI DEJA:

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulație.

Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, vă puneți în pericol pe voi, pe ceilalți participanți la trafic, dar riscați să fiți trași la răspundere contravențională, penală și, după caz, la plata unor despăgubiri civile.

LEGEA INTERZICE CONSUMUL DE ALCOOL LA VOLAN:

,Conducătorii vehiculelor…sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier.” – articolul 38 din O.U.G. 195 din 2002.

,Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii imbibației de alcool în sânge.” art. 88, alineat 6 din O.U.G. 195 din 2002.

 ,Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.” – articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din 2002.

NU E OPȚIUNE, CI OBLIGAȚIE. REFUZUL CONSTITUIE INFRACȚIUNE:

,Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.” – articolul 341 din Codul Penal.

În perioada 11-17 decembrie a.c., 1.438 de conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, iar 14 dintre aceștia se aflau sub influența băuturilor alcoolice.

De asemenea, în cadrul activităților din teren, polițiștii au constatat 7 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Acțiuni pentru siguranța cetățenilor

În perioada 16-17 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au continuat acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor.

Pe parcursul weekendului, polițiștii au intervenit la 63 de evenimente, dintre care 41 au fost sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Au fost constatate 46 de infracțiuni, dintre care 24 de natură judiciară, 3 la regimul silvic și 2 contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Pentru neregulile descoperite, polițiștii au aplicat 567 de sancțiuni contravenționale, dintre care 59 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 19 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și 8 conform prevederilor Legii 171/2010 privind contravențiile silvice.

Cele mai multe amenzi, 467, au fost aplicate participanților la trafic pentru încălcarea normelor de circulație, conform O.U.G 195/2002.

Din totalul acestora, 2 au fost pentru consum de alcool și 78 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 203.125 de lei, iar cea a bunurilor confiscate la 6.485 de lei.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 18 permise de conducere și au retras 11 certificate de înmatriculare.

hoata_magazinO femeie este cercetată de poliţişti după ce a sustras bunuri dintr-un magazin

Poliţiştii din Târgovişte au fost sesizaţi de administratorul unei societăţi comerciale din localitate cu privire la faptul că o persoană a sustras bunuri din magazin.

În urma verificărilor efectuate, a fost identificată o femeie de 44 de ani, din Târgoviște, care, în timp ce se afla în incinta magazinului, ar fi sustras mai multe produse, trecând pe lângă casele de marcat fără să le achite.

Bunurile sustrase au fost recuperate şi predate societăţii prejudiciate.

Pe numele celei în cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt.

Pentru a preveni sustragerea unor bunuri din magazine, poliţia recomandă agenţilor economici:

În magazinele cu autoservire, este necesară amenajarea unor rafturi unde vor fi depozitate bagajele voluminoase ale clienţilor, care vor fi supravegheate de un angajat.

Acordaţi atenţie sporită persoanelor care pot ascunde sub vestimentaţie diverse produse.

În magazinele unde există raioane de îmbrăcăminte şi cabine de probă, personalul care supraveghează trebuie să manifeste prudenţă maximă şi să nu permită accesul în cabina de probă cu mai multe sortimente de îmbrăcăminte.

Raioanele cu articole de mare valoare cum sunt bijuteriile, aparatura electronică etc., trebuie amplasate cât mai departe de ieşirea din magazin, în expoziţii închise sau în spatele tejghelelor.

Înainte de închiderea magazinului, controlaţi toate raioanele pentru a nu oferi posibilitatea vreunei persoane să rămână înăuntru.

Amplasaţi, în special în locurile cu risc ridicat, plăcuţe cu mesaje de avertizare prin care se informează publicul cu privire la existenţa unui sistem de monitorizare şi supraveghere.

Nu păstraţi sume mari de bani în casele de marcat şi nu oferiţi informaţii referitoare la paza societăţii unor persoane necunoscute!

În cazul în care sunteţi victima sau martorul unei astfel de infracţiuni, anunţaţi de îndată POLIŢIA, apelând gratuit 112 !