25 aprilie 2024

Poliţiştii dâmboviţeni au rămas uimiţi – Cum i-au găsit pe şoferii ăştia în plin trafic!

www.mariusbuga.ro_images_alcoolDoi bărbaţi au fost depistaţi de poliţiştii dâmboviţeni în timp ce conduceau sub influenţa băuturilor alcoolice

Poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Titu au oprit pentru control, pe DN 7, un autoturism condus de numitul S.G., de 54 de ani, din municipiul Bucureşti.

Întrucât bărbatul emana halenă alcoolică, poliţiştii au procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele acestuia, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană sub influenţa alcoolului”.

Totodată, un conducător auto, de 42 de ani, din localitatea Urziceanca este cercetat pentru comiterea infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană sub influenţa alcoolului” , după ce a fost depistat de poliţoşti în timp ce conducea un autoturism pe raza oraşului Răcari, iar în urma testării cu aparatul etilotest, acesta a prezentat o alcoolemie de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliţia rutieră dâmboviţeană atrage atenţia şoferilor în ceea ce priveşte conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice:

  • Consumul de alcool este incompatibil cu activitatea de conducere a autovehiculelor, constituind un important factor de risc pentru şoferi, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic  şi determinând astfel creşterea şanselor de implicare în accidente rutiere;

  • Persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani;

  • De asemenea, pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie; 

  • Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani;

  • În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge,  fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

www.mariusbuga.ro_images_rutieristiRecomandări ale poliţiei dâmboviţene pentru deplasări în siguranţă pe durata minivacanţei de Rusalii

În situaţia unor călătorii  cu autoturismul:

  • Atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile;

  • Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante;

  • Parcaţi, pe cât posibil, în locuri special amenajate şi luminate.

  • Se recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se pot dovedi periculoase.

  • Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării regimului legal de viteză, în special când se circulă în coloană, întrucât viteza excesivă sau cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau de trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.  De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei între vehicule aflate în mers.

  • Este recomandat ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri.

  • Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

  • Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării dumului şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate efectua în condiţii de siguranţă.

În cazul în care optaţi pentru o călătorie cu trenul:

  • Fiţi atenţi atunci când urcaţi pe scara vagonului! În astfel de momente, puteţi deveni uşor o victimă a hoţilor care fură din buzunare;

  • Nu lăsaţi niciodată bagajele în supravegherea copiilor sau a persoanelor vârstnice!

  • Asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară;

  • Priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje! De regulă, hoţii au doar o sacoşă sau o haină pe mână, pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri;

  • Manifestaţi atenţie când cineva se ciocneşte de dumneavoastră „din greşeală” ; în timpul acesta, persoana respectivă vă poate fura portmoneul. Verificaţi imediat valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, pentru a nu-i da timp hoţului să scape!

  • Nu acceptaţi anturajul vagabonzilor, persoanelor care cerşesc, copiilor străzii, pentru a nu deveni victima unei agresiuni ori tâlhării!

  • Nu vă feriţi să priviţi cu atenţie la persoanele din jurul dumneavoastră!

  • Evitaţi să adormiţi în tren sau în sălile de aşteptare întrucât riscaţi să  rămâneţi fără portofele, genţi sau bagaje.

  • Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.

  • Nu cumpăraţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi!

  • Nu lăsaţi în bagajul de cală bunuri de valoare!

  • Nu lăsaţi bagajele de mână nesupravegheate!

  • Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

  • La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!

  • Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori, dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!

  • Păstraţi portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar!

  • Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată Poliţia Transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!

  • Cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte!

www.mariusbuga.ro_images_polmAcţiuni pentru siguranţa cetăţenilor

În perioada 02-05 iunie a.c., peste 190 de efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Din numărul total al poliţiştilor, 113 au fost de ordine publică, 37 de poliţie rutieră şi 31 specializaţi în investigaţii criminale şi investigarea fraudelor.

Pe parcursul celor patru zile, poliţiştii au constatat 13 infracţiuni, din care 9 în flagrant delict.

Dintre acestea, 9 au fost la regimul circulaţiei pe drumurile publice şi 4 judiciare.

De asemenea, au fost aplicate 458 de amenzi a căror valoare se ridică la peste 67000 de lei.

Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de circulaţie (417) şi pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice (31).

190 de şoferi au fost sancţionaţi pentru exces de viteză, iar alţi 4 au fost depistaţi în timp ce conduceau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Totodată, poliţiştii rutieri au reţinut 25 de permise de conducere şi retras 27 certificate de înmatriculare.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial