Operaţiunile din domeniul reciclabilelor, verificate de poliţiştii dâmboviţeni !
Efective ale poliţiei dâmboviţene au desfăşurat o acţiune pentru verificarea legalităţii operaţiunilor din domeniul reciclabilelor precum şi a înfiinţării şi funcţionării societăţilor comerciale colectoare de materiale feroase şi neferoase.
Poliţiştii din cadrul formaţiunilor de poliţie rutieră şi ordine publică au acţionat în zona centrelor de colectare şi în locurile cu potenţial criminogen adiacente, urmărind identificarea transporturilor de materiale feroase şi neferoase fără documente justificative sau asupra cărora există suspiciuni că ar proveni din comiterea de infracţiuni.
Poliţiştii din cadrul formaţiunilor de investigare a fraudelor, investigaţii criminale şi cei din Serviciul Transporturi Feroviare Dâmboviţa, însoţiţi de reprezentanţii Gărzii de Mediu, au efectuat controale la centrele de colectare a materialelor reciclabile în vederea verificării legalităţii funcţionării acestor centre, cât şi a modului de respectare a legislaţiei privind achiziţionarea materialelor reciclabile şi identificarea persoanelor care au valorificat bunuri sustrase.
Astfel, au fost verificate 34 de centre de colectare materiale feroase şi neferoase, 39 de persoane şi 12 autovehicule .
Având în vedere neregulile descoperite, poliţiştii au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale, din care 8 la legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, a căror valoare se ridică la 14 000 de lei.
De asemenea, au fost confiscate aproape 13 000 de kilograme de deşeuri feroase şi neferoase, a căror provenienţă nu a putut fi justificată.
Exemplu:
În urma controlului la o societate din Târgovişte, poliţiştii au stabilit că în perioada 2011-2014, administratorul a efectuat activităţi ilegale de colectare fier vechi, la domiciliu, fără a deţine autorizaţie în acest sens, obţinând venituri de peste 37000 de lei.
Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, din localitatea Măneşti, nu a declarat organelor fiscale evniturile obţinute, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor şi impozitelor aferente.
Pe numele acestuia, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiuniii de evaziune fiscală.
Totodată, un agent economic a fost depistat în timp ce deţinea 4000 de kilograme de deşeuri fier vechi pentru care nu a putut prezenta documente legale de provenienţă.
S-a procedat la sancţionarea contravenţioanlă a acestuia, iar întreaga cantitate de materiale a fost confiscată.