2 mai 2024

Poliția Dâmbovița: ATENȚIE la pericolele de pe internet!

www.mariusbuga.ro_images_internetCOMUNICAT DE PRESĂ

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa vă informează:

În cursul lunii octombrie a.c., poliţiştii din Dâmboviţa au fost alături de elevii şi cadrele didactice din unităţile de învăţământ din judeţ, unde au organizat sesiuni de informare şi prevenire a infracţionalităţii în mediul online.

Prin activităţile derulate s-a urmărit sensibilizarea grupului ţintă cu privire la importanţa acestui domeniu şi conştientizarea în ceea ce priveşte ameninţările cibernetice, indiferent de locul de unde se utilizează internetul : la locul de muncă, acasă sau la şcoală.

Pentru o creşterea gradului de siguranţă în mediul online, poliţia dâmboviţeană vine în sprijinul elevilor cu o serie de recomandări:

Stabiliţi, împreună cu părinţii, regulile de folosire a calculatorului şi a Internetului!

Puteţi face o listă cu site-urile pe care doriţi să navigaţi  sau pe care vi le propun părinţii şi hotărâţi de comun acord orele când e cel mai potrivit să utilizaţi Internetul. Calculatorul vă poate ajuta să vă faceţi temele sau să vă petreceţi timpul într-un mod plăcut. Părinţii vă pot învăţa cum să găsiţi mai repede informaţiile utile, dar şi voi le puteţi arăta cât de pricepuţi sunteţi în folosirea calculatorului.

Nu furnizaţi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familia voastră!

Acestea pot fi numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care învăţaţi, locul de muncă al părinţilor etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine sunteţi  şi unde locuieţi, anunţaţi părinţii imediat.

Parolele sunt secrete şi vă aparţin!

Ele sunt ca şi cheile de la casă pe care nu le dai nimănui, nici măcar cunoscuţilor. Cu excepţia părinţilor! Trebuie să refuzaţi întotdeauna pe prietenii care vă cer parola. Dacă bănuiţi  că parola v-a fost divulgată, modificaţi-o imediat, singur sau cu ajutorul părinţilor.

Atenţie la fotografiile pe care le postaţi !

Atunci când doriţi  să încărcaţi (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să vă creaţi un profil sau cont, selectaţi fişierele împreună cu părinţii.

Învăţaţi să creaţi o lista cu persoanele care vă pot vedea profilul. Folosiţi camera web numai când sunt părinţii alături de voi. Nu uitaţi, fotografiile sau filmuleţe, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe Internet chiar dacă le veţi şterge!

Nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat!

Astăzi, multe persoane, inclusiv copiii, pot crea pagini web sau pot posta texte, fotografii, ştiri. În plus, fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă. Pentru a verifica dacă ceea ce aţi aflat pe Internet este adevărat, cereţi ajutorul părinţilor sau profesorilor voştri care vă pot oferi şi alte surse de informare.

Nu descărcaţi şi nu instalaţi programe pirat sau pe care nu le cunoaşteţi; ele pot distruge datele de pe calculatorul tău.

Nu răspundeţi la mesajele care vă supără sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite!Păstraţi-le pentru a le arata părinţilor, profesorilor sau, în cazuri grave, Poliţiei. Dacă primiţi e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare care vi se par suspecte de la cineva pe care nu-l cunoaşteţi şi în care nu aveţi încredere, ştergeţi-le din calculator. Ele pot avea viruşi sau programe care vă vor citi toate datele de pe calculatorul tău.

Daţi dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoaşteţi pe cei cu care comunicaţi.

Obligaţia voastră este de a-i proteja şi pe alţii. Nu trimiteţi imagini jignitoare sau mesaje care ar putea să le provoace frică sau să-i pună în pericol.

Puteţi oricând să vă opriţi din navigarea pe Internet sau să refuzaţi să continuaţi discuţiile pe chat, daca s-a întâmplat ceva ce nu v-a plăcut, v-a speriat sau nu aţi înţeles.

Adresaţi-vă direct părinţilor voştri sau profesorilor şi explicaţi-le ce v-a îngrijorat. Puteţi scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai vreţi să comunicaţi.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial