mie. ian. 15th, 2025

PERCHEZIŢIE DOMICILIARĂ LA UN SUSPECT DE ÎNŞELĂCIUNE PRIN METODA „PREMIUL „

Un bărbat, de 36 de ani, este suspectat că a contact telefonic mai multe persoane pe care le anunța că au câștigat un premiu, iar pentru a intra în posesia lui trebuie să plătească, sub formă de comision, diferite sume de bani. Complice era un tânăr de 22 de ani, suspectat că mergea la locuințele victimelor pentru a ridica banii.

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Moreni, au documentat activitatea infracțională a doi bărbați, de 22, respectiv 36 de ani, suspectați de înșelăciune prin metoda „premiul”.

Cei doi sunt suspectați că, în luna august a.c., ar fi contactat telefonic mai multe persoane (pe telefonul fix) cărora le aduceau la cunoştinţă că au câştigat un premiu, în valoare de 50.000 de lei, iar pentru a intra în posesia lui trebuie să achite un comision unui reprezentant care urma să se deplaseze la domiciliile lor.

Ulterior achitării comisionului, părţile vătămate primeau de la acel reprezentant o chitanţă cu sigla şi ştampila unităţii de telefonie.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Moreni, au efectuat o percheziţie pe raza comunei Prejmer, judeţul Braşov, la domiciliul suspectului în vârstă de 36 de ani.

Cu ocazia percheziţiei, poliţiştii au identificat 10 telefoane mobile şi mai multe SIM-uri, acestea fiind ridicate în vederea confiscării.

Suspectul, în vârstă de 36 de ani, va fi condus la sediul Poliţiei municipiului Moreni pentru audieri şi luarea măsurilor legale ce se impun.

Pentru a nu deveni vicime ale infracțiunilor de înşelăciune, poliţia dâmboviţeană vă recomandă:

* Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător! Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrieteneasca cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;

* Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată! Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini!

* Nu daţi curs cererilor formulate de a vira sume de bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi un prejudiciu bănesc!

* Nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs!

* Nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi DE credit/debit prin e-mail/fax!

* Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi!

* Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a vă acorda sprijin.