9 mai 2024
Poliţia Dâmboviţa, la datorie pentru un PAŞTE LINIŞTIT!

Poliţia Dâmboviţa, la datorie pentru un PAŞTE LINIŞTIT!

MĂSURI ÎNTREPRINSE DE POLIŢIA DÂMBOVIŢEANĂ DE PAŞTI

În perioada 03-06 mai a.c., 600 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa vor acţiona, astfel încât Sărbătorile Pascale să se desfăşoare în linişte şi fără evenimente deosebite.

În perioada premergătoare dar şi pe durata Sfintelor Sărbători de Paşti, peste 600 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică, dar şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Poliţiştii angrenaţi în dispozitivele constituite vor întreprinde măsuri specifice în zonele unde se desfăşoară manifestări religioase şi culturale, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agreement.

Astfel, dispozitivele mixte de ordine şi siguranţă publică (poliţişti şi jandarmi) vor acţiona în zona a peste 500 de lăcaşe de cult şi în alte zone de interes, pentru a evita producerea unor evenimente negative, cu precădere pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, pentru asigurarea unui climat de siguranţă, pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor, dar şi pentru anticiparea eventualelor riscuri ce pot afecta climatul social în zona lăcaşurilor de cult, a locurilor aglomerate, în care se desfăşoară manifestări religioase şi culturale.

De asemenea, agenţii de poliţie rutieră vor avea o prezenţă activă în stradă, la orele de vârf, pe principalele artere din zonele turistice( DN 71 Târgovişte – Sinaia, DN 72 A Târgovişte-Câmpulung), pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei în zonele aglomerate şi pe principalele căi de comunicaţie din zona lăcaşurilor de cult şi parcurilor.

Echipajele rutiere vor fi prezente pe toate drumurile care tranzitează judeţul Dâmboviţa, aparatele radar urmând a fi amplasate şi a acţiona ”în cascadă”.

În această perioadă, poliţiştii vor desfăşura acţiuni de control în pieţe, târguri, oboare, locuri de depozitare şi distribuţie a mărfurilor şi produselor specifice sărbătorilor pascale, în colaborare cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare, Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa.

Totodată, o atenţie deosebită va fi acordată în acest interval prevenirii şi combaterii furturilor de animale. Cererea ridicată de produse din carne manifestată în această perioadă, poate constitui pentru unii un motiv de a săvârşi furturi de animale în vederea comercializării sau consumului. Pe lângă asigurarea ordinii şi liniştii, structurile de Ordine publică, prin compartimentele specializate, vor efectua controale în vederea verificării modului în care sunt respectate prevederile legale în ceea ce priveşte paza bunurilor şi persoanelor. Echipe de control vor verifica atât măsurile de siguranţă luate de reprezentanţii unităţilor comerciale, cât şi modalitatea în care personalul societăţilor comerciale specializate efectuează serviciul de pază şi protecţie a obiectivelor.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa urează tuturor dâmboviţenilor sănătate şi Sărbători Pascale liniştite, asigurându-i că, şi de această dată, poliţiştii dâmboviţeni vor da dovadă de profesionalism, solicitudine şi responsabilitate în executarea atribuţiilor de serviciu.

POLIŢIŞTII RUTIERI, ÎN ACŢIUNE PE DRUMURILE NAŢIONALE ŞI JUDEŢENE DIN DÂMBOVIŢA Având ca obictiv reducerea numărului de accidente rutiere şi combaterea excesului de viteză, cei peste 170 de poliţişti rutieri vor acţiona cu aparatele radar din dotare

În perioada 03-06 mai 2013, 300 de poliţişti rutieri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa vor fi la datorie, acţionând pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză.

Pentru depistarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu respectă regimul legal de viteză şi sancţionarea promptă a acestora, poliţiştii dâmboviţeni vor folosi toate cele 13 autospeciale dotate cu echipamente de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Radarele vor fi amplasate în sistem cascadă pe principalele artere rutiere din judeţ, în special în aşa-zisele „puncte negre” – acolo unde şoferii sunt predispuşi la comiterea de accidente rutiere ca urmare a depăşirii vitezei legale de deplasare.

Totodată, cu ocazia manifestărilor religioase şi culturale, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în vecinătatea lăcaşurilor de cult, pentru fluidizarea şi dirijarea traficului rutier.

POLIŢIŞTII RUTIERI, ÎN ACŢIUNE!

În cadrul unei acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere, poliţişti rutieri au acţionat astăzi cu aparatele radar din dotare, sancţionând conducătorii auto care nu au respectat viteza legală

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa au acţionat pe drumurile judeţene şi naţionale, pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză. Şoferii care circulă în această perioadă pe drumurile naţionale din judeţ sunt avertizaţi să circule cu atenţie, pentru a evita evenimentele rutiere nedorite.

Pentru depistarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu au respectat regimul legal de viteză şi pentru sancţionarea promptă a acestora, poliţiştii dâmboviţeni au folosit 10 autospeciale dotate cu echipamente de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Radarele au fost amplasate în sistem cascadă pe drumurile naţionale din judeţ, în aşa-zisele „puncte negre” – acolo unde şoferii sunt predispuşi la comiterea de accidente rutiere ca urmare a depăşirii vitezei legale de deplasare.

În cele 3 ore de acţiune, au fost depistaţi 143 conducători auto care au încălcat regulile privind circulaţia pe drumurile publice, 106 dintre aceştia fiind sancţionaţi pentru depășirea limitei legale de viteză. Alţi doi conducători auto au fost depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau fără permis de conducere, faţă de aceştia fiind întocmite acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere fără permis, respectiv conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Valoarea sancţiunilor aplicate este de 18 000 de lei.

Reamintim tuturor conducătorilor auto că în această perioadă se acţionează zilnic, cu toate aparatele de măsurare a vitezei şi le recomandăm să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

Pentru evitarea implicării în accidente rutiere grave, conducătorii auto sunt sfătuiţi să evite să se angajeze în depăşiri. Atunci când, prin manevra de depăşire, se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire. Înainte de a pleca la drum:

– Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a frânei de serviciu, a celei de mână, a instalaţiilor de iluminare-semnalizare;

– Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor;

– Discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia în momente vitale;

– Folosiţi corect luminile pe timp de zi, de noapte sau ploaie abundentă;

– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule;

– Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri;

– Centura de siguranţă constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!

– Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic continuă să genereze multe accidente rutiere! Viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă şi determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză!

– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală.

Poliţiştii dâmboviţeni adresează tuturor cetăţenilor recomandări pentru prevenirea furturilor de animale şi păsări din gospodării, având în vedere apropierea Sărbătorilor Pascale

Comiterea furturilor de animale şi păsări, care au o pondere mai mare în mediul rural, este facilitată de mai multe vulnerabilităţi, printre care lipsa de preocupare a proprietarilor în asigurarea gospodăriilor, inexistenţa pazei comunale, a iluminatului public.

Furturile de păsări sunt comise de infractori nespecializaţi, iar prejudiciul este destinat propriului consum. Furturile de animale implică un efort mai mare de organizare şi premeditare din partea infractorilor din cauza dificultăţilor de transport, prelucrare şi comercializare a cărnii.

Având în vedere apropierea sărbătorilor pascale când se constată o creştere a furturilor de animale (miei, iezi) şi păsări, poliţia dâmboviţeană vă adresează următoarele recomandări pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor.

• Pe cât posibil, în timpul nopţii, asiguraţi iluminatul zonelor unde lăsaţi animalele şi păsările (grajduri, coteţe).

• În timpul nopţii, asiguraţi cu sisteme de închidere (lacăte, zăvoare etc.) uşile grajdurilor sau anexelor gospodăreşti unde ţineţi animale şi păsările.

• • Animalele şi păsările lăsate nesupravegheate pe păşuni, izlazuri sau pe marginea drumului constituie o pradă uşoară pentru hoţi. Nu le creaţi această posibilitate!!!

• Evitaţi amplasarea grajdurilor sau adăposturilor de animale şi păsări la distanţă mare de locuinţă sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora.

• Nu permiteţi accesul în gospodărie a vânzătorilor ambulanţi sau a celor ce se recomandă a fi cumpărători de animale, păsări sau produse agricole.

• Dacă v-aţi hotărât să vindeţi un animal sau o pasăre, nu le oferiţi în schimbul unor promisiuni (cu atât mai mult unui străin); încasaţi banii în momentul vânzării.

• Când plecaţi de acasă, rugaţi vecinii sau rudele apropiate să vă supravegheze curtea şi locuinţa.

• Unul sau doi câini de pază vă pot scuti de multe neplăceri.

• Pentru sesizări, poate fi apelat (gratuit) numărul de urgenţă 112!

Cum sancţionează Codul penal astfel de fapte?

Fie că vorbim de furt sau furt calificat, ambele se pedepsesc cu închisoarea.

Furtul vizează luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept; fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane – se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 12 ani.

Furtul calificat este furtul săvârşit în următoarele împrejurări: de două sau mai multe persoane; de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică; de către o persoană mascată, deghizată sau travestită; asupra unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra; într-un loc public; într-un mijloc de transport în comun; în timpul nopţii; în timpul unei calamităţi; prin efracţie, escaladare sau folosirea fără drept a unei chei adevărate sau a unei chei mincinoase – se pedepseşte cu închisoare de la 3 – 15 ani.

Furtul care a produs consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi.

COMERCIANŢII DE PRODUSE DIN CARNE, ÎN ATENŢIA POLIŢIŞTILOR DÂMBOVIŢENI!

În urma unor acţiuni pe linia respectării legislaţiei privind comercializarea produselor din carne, poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 9100 de lei

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor Dâmboviţa au organizat şi executat acţiuni pe raza municipiului Târgovişte, în pieţele şi centrele agroalimentare, pe linia verificării legalităţii comercializării de carne şi produse din carne.

Poliţiştii au verificat mai mulţi agenţi economici ce au ca profil de activitate comercializarea de carne şi a produselor din carne, ocazie cu care au fost aplicate un număr de 12 sancţiuni contravenţionale, a căror valoare totală însumează 9100 de lei.

Totodată, în urma controalelor efectuate, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării produse din carne, de panificaţie şi lactate în valoare totală de 950 de lei.

În urma controlului efectuat astăzi la o societate comercială, poliţiştii au depistat 106 kilograme de pastramă fără documente legale de provenienţă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial