lun. dec. 23rd, 2024

hottvDacă plecați de acasă pe durata minivacanței de Revelion, polițiștii vă recomandă:

Asiguraţi-vă locuinţa cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente care să fie prevăzute cu încuietori sigure.

Pentru siguranța locuinței dumneavoastră, atenţie şi la intrările secundare, cum ar fi uşa de la balcon sau terasă, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa. Este necesar ca acestea să fie prevăzute cu încuietori suplimentare, dispuse la interior!

Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul.

Încuiaţi uşile chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute.

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-le să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!

Evitaţi discuţiile despre bunurile sau valorile însemnate pe care le deţineţi în casă!

Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.

Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat de la domiciliu!

Instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimişi de părinţi pentru a le da diverse obiecte!

În cazul în care aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme) procedaţi de îndată la înlocuirea acestora.

Nu postați pe rețelele de socializare mesaje din care să reiasă absența dumneavoastră de la domiciliu.

www.mariusbuga.ro_images_colindatori1Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia cetăţenilor:

Atenţie pe cine primiţi cu pluguşorul !

Atenție la persoanele care vă colindă sau pe care le colindați!

În noaptea dintre ani, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din cele pe care le găsesc descuiate.

Dacă primiți colindători, asigurați-vă că-i cunoașteți, înainte de a le deschide ușa și de a-i pofti în casa. În cazul în care nu-i cunoașteți, primiți-i doar în uşa casei sau a apartamentului.

Nu deschideţi uşa de la intrarea în bloc oricui! Persoane necunoscute pot sustrage bunuri lăsate pe casa scării de către ceilalți vecini.

Învățați-vă copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa părinţilor.

Dacă plecați la colindat, nu acceptați niciodată invitația unor necunoscuți în casă, la o petrecere sau la plimbare cu mașina.

Informați-vă familia cu privire la persoanele cu care veți colinda și traseul pe care mergeți.

De asemenea, însoțiți-vă copiii, mai ales dacă se colindă seara.

Pentru a evita victimizarea copiilor dumneavoastră atunci când se află la colindat, vă recomandăm:

Asiguraţi-vă că aveţi cunoştinţă despre traseele de colindat, pe care copiii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceştia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi (din cauza întunericului, zăpezii, gheţii sau altor factori climatici ori de altă natură).

Comunicaţi cu copiii dumneavoastră pentru ca aceştia să înţeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, în care s-ar putea rătăci (păduri, desişuri, margini de localităţi).

Sfătuiţi-i pe copii să colinde în grupuri pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai uşor, orice element care ar putea să le primejduiască viaţa sau integritatea fizică.

Nu uitați! Dacă sunteți victima sau martorul vreunei infracțiuni, sunați de urgență la 112 !

poliAcțiuni pentru siguranța cetățenilor

La data de 30 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au organizat acțiuni suplimentare pentru prevenirea și combaterea faptelor antisoaciale.

În ultimele 24 de ore, polițiștii au intervenit la 35 de evenimente, dintre care 22 au fost sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Pentru neregulile descoperite, polițiștii au aplicat 59 de sancțiuni contravenționale, dintre care 9 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică și 47 pentru încălcarea regulilor de circulație și au reținut 2 permise de conducere.

Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la aproximativ 19.000 de lei.

În zilele următoare, polițiștii vor fi la datorie pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta minivacanța cetățenilor prilejuită de trecerea în Noul An.

www.mariusbuga.ro_images_impaduririCercetați pentru infracțiuni la regimul silvic

Ieri, 30 decembrie, polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Voinești au surprins în flagrant un bărbat în timp ce tăia ilegal 5 arbori de esență carpen, plantați pe un teren proprietate privată.

De asemenea, alți patru bărbați au fost depistați în timp ce tăiau, în vederea sustragerii, patru arbori dintr-o pădure de pe raza localității Moroeni.

Pe numele celor cinci persoane, polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul comiterii de infracțiuni la regimul silvic.

Materialul lemnos a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.