6 mai 2024
Planul polițiștilor de la Rutieră. Ce urmează în weekend

Planul polițiștilor de la Rutieră. Ce urmează în weekend

ROADPOL: Acțiunea ,,Alcohol & Drugs”

În perioada 14-20 iunie a.c., sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii rutieri din Dâmbovița, sprijiniţi de structurile de ordine publică, acționează pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, în special a celor produse pe fondul conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Activităţile se înscriu în Programul Operațiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), principalul obiectiv fiind combaterea conducerii pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive, în vederea reducerii riscului rutier.

Totodată, în perioada de 17 – 18 iunie 2023, timp de 24 de ore, va fi desfășurată operațiunea ,,Alcohol&Drugs Marathon”, în cadrul căreia, polițiștii rutieri aflați în teren vor intensifica acțiunile pentru depistarea șoferilor aflați sub influența substanțelor interzise/alcoolului.

În situația în care un conducător auto este surprins la volan cu o concentrație a alcoolului cu o valoare între 0,01 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta este sancționat contravențional cu amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. 

În cazul implicării într-un eveniment rutier, suspendarea se aplică pentru 120 de zile. 

De asemenea, dacă valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării cu exactitate a îmbibației alcoolice, iar, în situația în care valoare indicată depășeste 0,80 mg/l alcool pur în sânge, conducătorul auto va fi cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Această faptă se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 

Totodată, refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare.

Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial! 

Nu vă puneți în pericol pe dumneavoastră și ceilalți participanți la traficul rutier și nu urcați la volan dacă ați consumat alcool!

Respectați regimul legal de viteză aplicabil tronsonului de drum pe care circulați, precum și indicațiile polițiștilor aflați în trafic pentru siguranța dumneavoastră!

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial