15 mai 2024

Petreceţi la munte? Cum să nu daţi de necazuri

turisti4Recomandările polițiștilor dâmbovițeni pentru cei pasionați de munte care pornesc pe trasee: Nu vă lăsați autoturismul în zone izolate, cu bunuri de valoare la vedere! Nu aveți încredere nejustificată în oameni pe care abia i-ați cunoscut pe munte!

Vremea caldă și zilele libere îi îndeamnă pe cei pasionați de munte să pornească pe cărări, pe frumoasele trasee din munții noștri.

O practică mai puțin ,,sănătoasă” este aceea de a merge cu autoturismul cât mai aproape de începutul traseului și apoi de a-l lăsa parcat, pentru câteva zile.

Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița vă aduce în atenție un aspect: autoturismul dumneavoastră poate deveni o țintă pentru cei care ,,se ocupă” de furturi din auto.

Puteți lua câteva măsuri astfel încât să vă puneți la adăpost de astfel de fapte. Iată cum:

Căutați o zonă cât de cât mai circulată unde să vă parcați autoturismul (în apropierea unei cabane mai mari, eventual cu pază sau camere de supraveghere).

Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri ce pot tenta (un bagaj, un dispozitiv GPS, stație etc.).

În niciun caz nu lăsați în autoturism bani, acte sau lucruri cu o valoare mare.

Nu lăsați alimente în autoturism! – recomandare generală – în acest caz autoturismul poate fi vizitat de urs!

Ziua Muncii constituie un prilej pentru dâmboviţeni să îşi petreacă timpul în aer liber. Pentru o ieşire la iarbă verde fără evenimente neplăcute, poliţiştii dâmboviţeni vin în sprijinul cetăţenilor cu o serie de recomandări:

Acordaţi o atenție deosebită obligațiilor ce vă revin dacă mergeţi la picnic: nu distrugeţi, modificaţi ori degradaţi panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor de picnic.

Aruncaţi deşeurile doar în locurile special amenajate.

Aprindeţi focul doar în locurile special amenajate şi supravegheaţi-l în permanenţă.

Respectaţi orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective.

Lăsaţi locul în care aţi desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat.

Parcaţi autovehiculele doar în zonele special amenajate.

Păstraţi liniştea şi nu deranjaţi comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori.

Nu aruncaţi ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate.

Nu desfăşuraţi activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate sau a zonelor indicate pentru astfel de activităţi.

Respectaţi normele de convieţuire socială şi ordinea publică.

Efectivele din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmbovița vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică pe parcursul acestei minivacanțe şi vor veghea la liniştea şi siguranţa celor care aleg să-şi petreacă timpul liber în zonele de agrement din judeţ.

Aveți grijă cu cine vă împrieteniți pe munte! Nu toată lumea este de bună credință!

Țineți-vă portofelul cu banii și actele într-un buzunar interior al hainei și nu aveți încredere nejustificată în oameni pe care abia i-ați cunoscut (de exemplu să le cereți să aibă grijă de bagajul dumneavoastră cât urcați mai sus etc.).

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial