28 aprilie 2024
Peştera Ialomiţei, una din cele mai spectaculoase din ţară!

Peştera Ialomiţei, una din cele mai spectaculoase din ţară!

În Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul ”Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi, judeţul Dâmboviţa”. Semnatarii contractului au fost: preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa (CJD), Florin Popescu, Ministrul Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Răzvan Murgeanu, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat.

La eveniment au mai fost prezenţi senatorul Valentin Calcan, reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte şi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa, mass – media.

În intervenţia sa, preşedintele CJD a menţionat că acesta este ultimul proiect pe care CJD îl are de semnat cu MDRT întrucât s-au terminat fondurile destinate acestei axe de dezvoltare. În acelaşi timp, Florin Popescu a subliniat că, la terminarea perioadei de implementare, Peştera Ialomiţei va fi una din cele mai spectaculoase peşteri din ţară: ”Prin acest proiect dorim să punem în evidenţă frumuseţea Peşterii Ialomiţa, proiect care reprezintă încă un pas înainte spre crearea staţiunii din munte Padina – Peştera. Astfel, se vor crea circa 1.200 de locuri de muncă pentru cei care vor lucra în turism. Mai mult decât atât, va fi creată şi o piaţă de desfacere pentru produsele tradiţionale din judeţul Dâmboviţa – legume, pastramă, brânză de burduf etc. Se va dezvolta şi turismul religios, cultural, de aventură, ecoturismul. Prin proiectul nostru, devenim complementari staţiunilor celebre din Valea Prahovei. În ciuda atacurilor declanşate împotriva acestui proiect, va merge înainte pentru că în Dâmboviţa are nevoie de locuri de muncă şi, totodată, trebuie să ne punem în evidenţă frumuseţile judeţului.”

Ministrul Secretar de Stat, Răzvan Murgeanu a subliniat colaborarea bună pe care a avut-o cu ADR Sud Muntenia şi a felicitat administraţia judeţului Dâmboviţa pentru capacitatea remarcabilă de a accesa fonduri: ”Cu acest proiect pe Axa 5.2, pe Sud, practic noi încheiem contractarea complet. Am colaborat extraordinar de bine cu toată lumea şi pot să spun că în ADR Sud mi-am găsit un partener viabil de dialog şi pentru a face lucrurile aşa cum trebuie. Despre CJD pot să spun că a accesat fonduri cât n-au accesat regiuni întregi. Din punctul acesta de vedere, e un campion Florin Popescu şi îi doresc să fie aşa şi în următoarea perioadă de programare care se va adresa cu precădere mediului urban şi zonei turistice”. Răzvan Murgeanu a completat că, în cadrul proiectelor ce vor fi derulate pentru refacerea patrimoniului cultural al României şi introducerea în circuitul turistic al acestora, se înscrie şi cel al reabilitării şi modernizării Peşterii Ialomiţei care va fi, după terminarea proiectului, una din cele mai frumoase din ţară. Totodată, a făcut sublinierea că acest proiect ,coroborat cu drumul spre munte va aduce un boom economic în zonă ceea ce va genera bunăstare.

Proiectul ”Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi, judeţul Dâmboviţa” este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului şi are o valoare de 6415828.68 de lei, din care 515164.78 de lei o reprezintă contribuţia proprie a CJD. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare. În linii mari, proiectul de reabilitare şi modernizare a Peşterii Ialomiţei constă în: modernizarea aleilor de acces pietonal, refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, refacerea instalaţiilor electrice, amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare, realizarea unei platforme pentru amplasare scenă metalică demontabilă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial