25 aprilie 2024
Peste 2,2 milioane de persoane, vaccinate antigripal

Peste 2,2 milioane de persoane, vaccinate antigripal

COMUNICAT DE PRESĂ

Campania

“LUNA NATIONALA A INFORMARII DESPRE VACCINARE”

Aprilie 2021

Direcţia de Sănătate Publică Dambovita, desfășoară în luna aprilie 2021  activități de implementare a Campaniei Luna Națională de informare despre VACCINARE și celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, in perioada 26.04-02.05.2021. 

Obiectivele campaniei:

  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța vaccinării, în rândul părinților și al altor persoane care îngrijesc copii, profesioniștilor din domeniul sănătății, presei și factorilor de decizie politică;
  • creșterea succesului programelor de vaccinare, prin utilizarea metodelor de promovare și a comunicării țintite;
  • creșterea acoperirii vaccinale;
  • creșterea angajamentului față de vaccinare la nivel profesional, personal și colectiv.

În România, în perioada 2016-2020 au fost confirmate 20 204 cazuri de rujeolă, din care 64 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului. 

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 45.032, cu 71,2% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (156.508) si cu 33,1% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (33.318). Până la data de 21.02.2021 au fost vaccinate antigripal 2.265.289 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. 

Epidemia de COVID-19 care a debutat la sfârșitul anului 2019 a fost declarată pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus.

Vaccinurile pentru prevenirea COVID-19 au devenit disponibile în UE/SEE în decembrie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat anul 2021 “Anul Internațional al personalului medical”, ca recunoaștere a dedicării acestei categorii profesionale pentru furnizarea asistenței medicale în timpul și în pofida pandemiei de COVID-19, care a pus la încercare sistemele de sănătate din lume. 

OMS recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar în timpul pandemiei de COVID-19. 

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), 26.04 – 02.05.2021

Anul acesta 2021, SEV are o semnificație specială, pe fondul pandemiei de COVID-19. 

Cu lansarea continuă a vaccinurilor în toată regiunea europeană, Campania anului în curs se orientează pe sensibilizarea și informarea populației despre vaccinurile disponibile și rolul OMS în asigurarea distribuției echitabile a acestora. Vaccinarea este „piatra de temelie” a Programului de lucru OMS Europa 2020–2025 – “United Action for Better Health in Europe”.

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea tuturor de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. 

Tema campaniei de anul acesta încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. 

Mesaje cheie:

  • Vaccinarea fiecărui copil este esențială pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții;
  • Vaccinarea protejează sănătatea pe tot parcursul vieții;
  • Prin vaccinare, bolile (inclusiv COVID-19) pot fi controlate și eliminate.

Campania IEC pentru celebrarea Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publica.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial