20 aprilie 2024
Patronii care vor da 200 de lei în plus la salariu celor cu minim pe economie nu vor achita taxe la stat pentru această majorare

Patronii care vor da 200 de lei în plus la salariu celor cu minim pe economie nu vor achita taxe la stat pentru această majorare

Comunicat de presă

În contextul întrebărilor repetate venite din partea angajaților și a agenților economici, din județul Dâmbovița, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița face următoarele precizări, în privința posibilității majorării cu 200 de lei neimpozabili a salariului personalului încadrat cu salariul minim.

Facilitatea fiscală presupune că, începând cu 1 iunie, angajatorii care vor da 200 de lei în plus lunar, voluntar, celor care sunt plătiți cu salariul minim brut pe țară (fără a lua în calcul sporurile și alte adaosuri), nu vor datora, pentru perioada iunie – decembrie 2022, taxe salariale pentru această majorare.

De asemenea, începând cu aceeași dată, de această măsură beneficiază și persoanele nou-angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Suma de 200 de lei se ajustează în funcţie de:

-perioada din lună pentru care s-a acordat majorarea salarială;

-data de la care angajaţii noi sunt încadraţi în muncã;

-fracţia din lună pentru care se determină veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

-data de la care încetează contractul individual de muncă.

Dacă, pentru angajator, această majorare nu va duce la plăți în plus pentru impozit pe venit și contribuții sociale, pentru angajat, majorarea de 200 de lei va presupune că această sumă va ajunge efectiv în buzunarul său. Condiția este ca salariatul să fie încadrat cu normă întreagă.

Acordarea majorării de 200 lei netaxabili nu este obligatorie.

Subliniem că, de această măsură vor beneficia exclusiv salariații din domeniul privat, nu și bugetarii.

Acești 200 de lei nu vor fi luați în calcul pentru indemnizația aferentă concediului de creștere a copilului, deoarece la baza calculului indemnizației stau doar veniturile care sunt supuse impozitului pe venit, de 10%, nefiind cazul pentru această sumă.

Lixandru Marius

Inspector Șef

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial