Concursul desfăşurat în perioada 7-13 august 2017, intitulat sugestiv “Cel mai tare munţoman” şi-a desemnat câştigătorii!
Asociaţia Chindia Jurasic Park în parteneriat cu Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” – Centrul Local “Naparis” şi Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, cu finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, au organizat şi susţinut o tabără educativă de voluntariat şi educaţie nonformală sub formă de concurs, în Munţii Bucegi – zona Padina. Timp de şapte zile, cei 40 de tineri proveniţi din patru judeţe (Dâmboviţa, Constanţa, Vrancea, Bucureşti-Ilfov) cu vârste între 14 şi 35 de ani au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări.
În prima zi, după masa de seară, tinerii au făcut cunoştinţă unii cu alţii, iar cele 10 echipe şi-au confecţionat steagul şi au ales un slogan, potrivit cu numele echipei. Ziua a doua a început cu drumeţie şi descoperirea lumii subterane, vizitându-se atât Peştera Ialomiţei, cât şi Peştera Pustnicului aflată în apropiere. Tinerii au putut să facă diferenţa între o peşteră amenajată pentru turişti şi una complet neamenajată şi să compare astfel mediul subteran aflat în două ipostaze diferite. Pe parcursul traseului Padina – Peştera, un traseu scurt, dar extrem de circulat, s-a dat startul şi la prima acţiune de ecologizare. Au urmat probele de căţărare la panou artificial şi tiroliană, desfăşurate pe semigrupe, la sediul ANSMR din Padina, alternativ cu o alte acţiuni de ecologizare, până în Cheile Tătarului sau la Izbucul Coteanu.
După o zi relativ uşoară, cu activităţi care au pus la încercare mai mult abilităţile tehnice ale participanţilor, a urmat “proba de foc” a concursului, parcurgerea şi inventarierea traseelor: Padina – Peştera (cruce albastră), Peştera – Vârful Omu prin Valea Obârşiei (bandă albastră), Vârful Omu – Babele (bandă galbenă) şi Babele – Peştera (cruce albastră). Sute de semne pe copaci, pe pietre sau pe stânci au fost numărate şi inventariate de cele 10 echipe. Drumul a fost lung şi greu, iar soarele a strălucit toată ziua, ca o adevărată „minge de foc”, dându-ne ceva emoţii la finalul zilei. Pe acest traseu, s-a început colectarea cioburilor, în recipiente de plastic, din vechea groapă de gunoi aflată în Şaua Şugărilor. Este necesară continuarea acestei acţiuni, cantitatea de gunoi fiind apreciabilă, pe vremuri aici funcţionând un depozit intermediar de marfă pentru cabana Omu.
Pentru refacerea forţelor, în ziua a patra am rămas în preajma taberei pentru probele de căţărare şi rapel, care s-au desfăşurat la atelierele amenajate în Vărăria Mică şi care au pus din nou la încercare îndemânarea şi curajul participanţilor.
Ziua a cincea a fost dedicată din nou muncii. Dar o muncă plăcută, relaxantă şi mai ales utilă, prin răcoarea plăcută a pădurii de conifere. Au fost refăcute marcajele: Padina – Şaua Lăptici (bandă roşie) şi Peştera – Şaua Cocorei (bandă albastră), echipajele adunând şi de această dată, puncte preţioase în clasament. A urmat o nouă probă a curajului, la Parcul de aventură amenajat în vecinătatea Hotelului Peştera, la care toate echipele au făcut faţă fără probleme, dar cu ceva adrenalină în plus. În ultima zi s-a desfăşurat cea mai amplă activitate de ecologizare, voluntarii colectând în timp foarte scurt, o cantitate apreciabilă de gunoi, din lunca Padinei, invadată în această perioadă de mii de turişti. Tinerii au dat astfel un exemplu de atitudine civică, pentru cei care sunt mai puţin prieteni cu natura.
La finalul taberei, toţi tinerii au primt titlul de “Cel mai tare munţoman”, pentru faptul că au reuşit să-şi depăşească limitele şi să parcurgă cu succes toate provocările acestei săptămâni deloc uşoare, iar după cumularea punctelor la probele de concurs, echipa “Spiritul naturii” alcătuită din tineri reprezentând Şcoala “Anghel Saligny” din Focşani a cumulat cel mai mare punctaj, cu o comportare exemplară la toate probele.
Felicitări tuturor pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect!
Vă aşteptăm alături de noi şi la acţiunile viitoare!
Nicu Posta – Coordonator proiect