20 aprilie 2024

Oprea îl atacă pe Griguţă! Primarul îi dă o replică neaşteptată vicepreşedintelui CJ!

aloprea„Am asistat la o piesă din domeniul teatrului absurdului şi pe această cale dau şi o veste bună locuitorilor judeţului Dâmboviţa, primarul fotbalist de la Găeşti a rezolvat problema corecţiilor şi a dificultăţilor financiare prin care trece Compania de Apă Târgovişte. De ce spun că a rezolvat acest lucru?! Dumnealui a decis, unilateral, retragerea din ADI Apă. Am încercat să aduc la cunoştinţa consilierilor care sunt consecinţele juridice şi materiale ale acestei hotărâri. Le-am spus că este dreptul dumnealor suveran, dumnealor au aprobat un proiect de hotărâre prin care solicitau ieşirea din ADI Apă.

Vreau să vă spun că unitatea administrativ teritorială Găeşti a beneficiat de investiţii în valoare de nu mai puţin de 11 milioane de euro prin Programul Operaţional Sectorial. Atât prin contractul pe care l-au semnat privind constituirea ADI, cât şi prin contractul de finanţare sau prin împuternicirea pe care au dat-o operatorului regional, în speţă Companiei de Apă, de a semna contractul de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene şi-au asumat faptul că realizează acele investiţii, iar acele investiţii însemnau nişte kilometri de reţea de apă, nişte kilometri de reţea de canalizare şi nişte staţii de epurare, în speţă la Găeşti au fost o staţie de epurare şi nişte reţele, cum de asemenea s-au aprobat nişte indicatori, adică un număr de abonaţi noi, un număr de branşamente. Aceste investiţii au fost finalizate, au o valoare de 11 milioane de euro.

Sigur că este strigător la cer ca în momentul în care ţi-ai văzut calul legat la gard să vrei acum să ieşi din ADI Apă, dar haide să vedem care sunt consecinţele juridice. Consecinţele juridice spun că în momentul în care nu ai realizat indicatorii sau dacă ai beneficiat de finanţare pe POS Mediu şi acea finanţare s-a dat în nişte condiţii, printre care aceea de a fi membru al unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară şi de a fi operat de un operator, care se numeşte Compania de Apă, şi tu doreşti să ieşi, nu mai vorbim de faptul că ieşirea din Asociaţie trebuie să o aprobe Adunarea Generală a ADI Apă, în primă instanţă ar trebui daţi înapoi aceşti 11 milioane de euro.

Eu mă bucur dacă primarul a prevăzut această sumă în bugetul Primăriei Găeşti. A doua consecinţă este faptul că nerealizându-se indicatorii va fi 100% corecţie pe tot programul european, iar 110 milioane de euro înseamnă corecţie pe care la fel cred că domnul primar a prevăzut-o în bugetul unităţii administrativ teritoriale Găeşti. Şi nu în ultimul rând trebuie dată înapoi acea cotă de cofinanţare, acel împrumut de 540 miliarde lei vechi pe care Compania l-a luat mandatată fiind de către ADI Apă prin semnătura celor care făceau parte din ADI, chiar dacă nu se numeşte domnul Grigore şi la momentul acela se numea Toader sau cine conducea unitatea administrativ teritorială Găeşti, s-a dat un mandat, s-a semnat un contract, deci consecinţele juridice sunt extrem de grave pentru acea decizie.

Nu în ultimul rând trebuie avut în vedere faptul că neîndeplinirea indicatorilor şi a prevederilor din contractul de finanţare pe POS 1 de Mediu va atrage imposibilitatea unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Dâmboviţa de a mai beneficia de finanţare pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare şi nu mi se pare corect dacă oraşele şi municipiile judeţului şi-au asigurat în procent de peste 85% necesarul de reţele de apă, canal, de staţii de epurare, ca localităţile care sunt incluse în POIM, nu mai puţin de 57 de localităţi, să nu beneficieze de această finanţare.

Deci consecinţele juridice sunt extrem de dure, nu mai vorbesc de cele materiale, şi rămân la ideea că domnul primar nu a analizat consecinţele”, a declarat preşedintele ADI Apă, Alexandru Oprea.

griguta„Atâta timp cât domnul Oprea are limbajul acesta de miştocar, mă face primar fotbalist, eu nu am să-i dau nicio replică…

Un limbaj de doi lei, nu am ce să comentez. Eu nu intru în polemici şi discuţii cu persoane care au limbaj de mahala.

Timpul va demonstra cine are dreptate. În al doilea rând pulsul oraşului este extraordinar după şedinţa Consiliului Local, pentru că asta mă interesează pe mine, nu ceea ce comentează Alexandru Oprea.

Timpul va confirma cine are dreptate, pulsul oraşului este extraordinar pe măsura pe care am luat-o şi pe care mi-am asumat-o şi nu intru în polemici publice cu cel care mă face primar fotbalist, nu mă cobor la limbajul domnului Oprea”, a declarat primarul oraşului Găeşti, Gheorghe Grigore.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial