lun. dec. 23rd, 2024

atutu1Comunicat de presă

O delegație a Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), condusă de Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat în perioada 14 – 16 mai 2015, la o întâlnire oficială în Republica Moldova, în vederea semnării ”Înțelegerii de cooperare a Județului Dâmbovița cu Raionul Ialoveni din Republica Moldova”. Din delegația Consiliului Județean Dâmbovița au făcut parte Alexandru Oprea, Administratorul Public al județului, Luminița Olaru, Marius Lupoiu și Gabriel Grozavu – consilieri județeni, Oana Ivanov, consilier – Direcția Generală Programe Europene, Achiziții Publice, Comunicare, Relații Externe, și Raluca Coman, consilier – Serviciul Administrație Publică, Secretariat și Relații cu Publicul.

Înțelegerea de cooperare a Județului Dâmbovița cu Raionul Ialoveni”, semnată în data de 15 mai 2015, va fi baza de dezvoltare a unei relații de colaborare și prietenie, bazate pe respect, încredere și egalitate, acordare de sprijin reciproc în soluționarea unor probleme de interes comun, în vederea creării oportunităților de cooperare în domeniile: social, economic, administrativ și cultural – educațional.

Raionul Ialoveni este situat în zona centrală a Republicii Moldova și este una dintre cele mai dezvoltate unități teritoriale în domeniul agricol.

Semnarea documentului oficial s-a realizat în baza Hotărârii Consiliului Județean Dâmbovița nr. 107/22.04.2015, iar Înțelegerea de cooperare şi înfrăţire între Judeţul Dâmboviţa din România şi Raionul Ialovenidin Republica Moldova a fost avizată favorabil de către Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În cadrul ședinței festive de semnare a protocolului de înfrățire și cooperare, Președintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Țuțuianu, a precizat că astfel de parteneriate au menirea de a apropia Moldova de România și Uniunea Europeană.

Adrian Țuțuianu, Președintele CJD: “Suntem la a doua experiență de acest fel în Republica Moldova. Mai avem un acord de înfrățire și cu Raionul Ștefan Vodă. Am derulat împreună activități culturale, am adus copii în taberele noastre. De curând, în România, „Legea finanțelor publice locale” a fost modificată și avem posibilitatea ca noi, direct, ca unitate administrativ-teritorială, să sprijinim anumite investiții în unitățile administrativ – teritoriale din Republica Moldova (…) Pentru județul Dâmbovița este important să fim aproape de Ialoveni, este important să dezvoltăm relațiile economice, culturale, să avem un schimb de experiență, să încercăm să pregătim funcționari publici pentru parcursul european (…) Vă asigur că toți cei care suntem în Consiliul Județean, indiferent de opțiunile noastre politice, ne-am propus ca acest acord să fie unul cu rezultate, nu doar un moment festiv. Vă așteptăm în Dâmbovița cu bucurie, cu idei și inițiative și sper ca acest acord să contribuie la apropierea dumneavoastră de România și de Uniunea Europeană!

Lilian Popescu, Președintele Consiliului Raional Ialoveni: “Mă bucur mult că astăzi semnăm această înțelegere, iar emoția mă copleșește. Îi mulțumesc domnului președinte Adrian Țuțuianu pentru deschidere și colaborare! Acest protocol, pe care îl semnăm astăzi cu Consiliul Județean Dâmbovița, document istoric, va reprezenta pentru administrația viitoare un pilon de dezvoltare (…) Părerea mea este că unica șansă pentru a merge înainte spre dezvoltare, spre parcursul european este susținerea din partea României. În fiecare an, o să stabilim un plan de acțiuni pe diferite domenii; spre exemplu, pentru anul acesta, o să realizăm – de la proiectare până la finalizare – o grădiniță“.

Delegația CJD a fost prezentă și la festivitatea ocazionată de evenimentul ”Topul Personalităților 2014”, eveniment la care au mai participat reprezentanți din județul Alba (județ cu care autorităţile Raionului Ialoveni au semnat, în anul 2012, un document similar cu acordul încheiat cu județulDâmbovița), autorități din Lituania și Georgia. De asemenea, la eveniment a fost prezent și E.S. Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Programul a cuprins și o vizită în localitatea Mileștii Mici, la Combinatul de Vinuri de Calitate, unitate fondată în anul 1969, un veritabil oraș vinicol subteran, exponentul tradiției milenare a localnicilor – viticultura și vinificația. Acest combinat se întinde pe o lungime de 50 km și adăpostește butoaie de vin la o adâncime de peste 60 metri. Combinatul ”Mileștii Mici”, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, are o capacitate de păstrare de peste 6 milioane decalitri de vin, o vinotecă cu o capacitate de peste 1 milion de sticle, fondul fiind inclus în Cartea Recordurilor, în calitate de cel mai mare depozit subteran de păstrare a vinurilor.

În finalul vizitei, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a fost invitat să semneze în cartea de onoare a Combinatului ”Mileștii Mici”.

Biroul de presă al Consiliului Județean Dâmbovița