lun. dec. 23rd, 2024

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, a atras atenția în Parlamentul European asupra diferențelor de calitate regăsite la diverse produse comercializate în opt state membre. Printre produsele care au fost testate se regăsesc băuturile Coca-Cola, cafeaua Tchibo Espresso, Jacobs Kronung sau ciocolata Milka. În opinia eurodeputatei, este inadmisibil ca unii producători europeni să folosească ingrediente mai ieftine pentru piața din Europa de Est, semn că românii, bulgarii, maghiarii sau slovacii sunt considerați cetățeni de mâna a doua pe piața europeană. Oana Antonescu a avut o intervenție în Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European pe tema diferențelor de calitate ale unor produse alimentare comercializate în Uniunea Europeană. Eurodeputata a prezentat rezultatele unui studiu realizat de Asociația consumatorilor din Slovacia și finanțat de Reprezentanța Comisiei Europene în Slovacia. Acest studiu a scos în evidență faptul că marile companii multinaționale care comercializează produse alimentare și băuturi ambalează produse de calitate variabilă și le transportă sub același nume către diferite țări europene. Produsele au fost achiziționate din supermarketuri din opt state membre ale UE: Germania, Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Republica Cehă. Rezultatele studiului au arătat că diverse companii alimentare vând produse de o calitate inferioară pe piețele din estul Europei. “Acest tip de studii ne pune, din păcate, în fața unei realități deosebit de îngrijorătoare: există discriminare în Europa și o servim cu toții, în felul nostru, în fiecare zi, fără să o conștientizăm. Cetățenii europeni nu sunt considerați egali între ei și, în consecință, nu beneficiază de aceleași norme de calitate atunci când achiziționează un produs”, a declarat Oana Antonescu. Eurodeputata a arătat că aceste companii producătoare din Europa îi discriminează pe cetățenii din estul Uniunii prin faptul că nu folosesc același gramaj sau aceleași ingrediente în produsele destinate lor. Acest fenomen necesită o reacție fermă din partea autorităților europene, care ar trebui să se implice în uniformizarea calității ingredientelor și cantităților folosite la fabricarea unor anumite produse. “Este revoltător să aflăm că unii dintre noi suntem mai egali decât ceilalți în fața producătorilor, că unii beneficiază de tratamente preferențiale și produse făcute după o singură rețetă, iar ceilalți se pot mulțumi cu jumătăți de măsură. Comisia Europeană trebuie să stabilească dacă sunt întemeiate îngrijorările formulate de către organizațiile de consumatori, și dacă da, să găsească soluții. Avem nevoie de un răspuns la astfel de practici”, a subliniat Oana Antonescu. În luna octombrie a acestui an, eurodeputata a adresat și o întrebare pe această temă Comisiei Europene. În cadrul intervenției sale, Oana Antonescu a cerut Comisiei Europene și Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară să își stabilească poziția cu privire la acest studiu, subliniind că este inacceptabil să existe standarde duble și diferențe în calitatea produselor alimentare comercializate în Uniunea Europeană. Oana Antonescu, europarlamentar PDL, face parte din Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din cadrul Parlamentului European.