3 mai 2024
Oana Antonescu: De astăzi, cetăţenii europeni au garantat dreptul la un proces echitabil

Oana Antonescu: De astăzi, cetăţenii europeni au garantat dreptul la un proces echitabil

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, salută adoptarea directivei europene privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale. În opinia eurodeputatei, raportor al grupului Partidului Popular European, votul dat astăzi de cei 663 de europarlamentari va asigura că, pe tot teritoriul Uniunii Europene, persoanele suspectate sau acuzate în diverse proceduri penale vor fi informate cu privire la drepturile procedurale de care beneficiază.

Raportul adoptat în Parlamentul European este un pas important în garantarea unor procese echitabile la nivelul tuturor statelor membre, consideră Oana Antonescu. Aceasta a arătat că prevederile noii directive vor duce la consolidarea încrederii în sistemele de justiţie ale tuturor statelor membre UE. Prin informarea persoanelor suspectate de săvârşirea unei infracţiuni cu privire la drepturile lor, într-o limbă pe care o înţeleg, autorităţile europene se asigură că aceştia vor beneficia de un proces echitabil, în care îşi vor putea pregăti apărarea. „Directiva a pornit de la constatarea unei realităţi: în cazul în care sunt suspectaţi sau arestaţi, mulţi europeni nu îşi cunosc drepturile. Prin votul de astăzi se stabileşte foarte clar că orice persoană suspectată de comiterea unei infracţiuni, va fi informată oral sau în scris, înainte de primul interogatoriu oficial cu privire la cel puţin următoarele drepturi procedurale: dreptul de a fi informat cu privire la învinuire, dreptul de a păstra tăcerea, dreptul la traducere şi interpretare şi poate cel mai important, dreptul de a fi asistat de un avocat. În cazul persoanelor arestate sau deţinute precum şi a celor care sunt subiectul unui mandat european de arestare, autorităţile vor fi obligate să le înmâneze o notă scrisă privind drepturile care va cuprinde pe lângă drepturile menţionate mai sus şi dreptul de acces la documentele cauzei, dreptul de a informa o terţă persoană sau autorităţile consulare despre arest, dreptul de acces la asistenţă medicală de urgenţă precum şi dreptul de de a fi informat cu privire la numărul de ore/zile pentru care persoana poate fi privată de libertate înainte de a fi adusă în faţa autorităţii judiciare.” susţine Oana Antonescu.

Raportul referitor la Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale a beneficiat de susţinerea tuturor grupurilor politice din legislativul european, primind 663 de voturi în favoare şi doar 24 împotriva. Consensul europarlamentarilor este în opinia Oanei Antonescu, un semnal pozitiv şi un pas înainte în vederea instituirii unui spaţiu de justiţie unic la nivel european. „Doar prin astfel de decizii se poate ajunge la sudarea unor relaţii de încredere între diferitele sisteme judiciare din Europa. Doar aşa ne vom asigura că drepturile tuturor europenilor sunt şi vor fi respectate în toate statele membre. Decizia de astăzi este, deci, o cărămidă importantă pusă la temelia acestui proiect ambiţios.”, a încheiat Oana Antonescu. Oana Antonescu, europarlamentar PDL, este membru al Comisiei de Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial