20 aprilie 2024
Muzeul Național al Poliției Române din Târgoviște, eveniment de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Muzeul Național al Poliției Române din Târgoviște, eveniment de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

57352910_170730220527667_24586De Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, Muzeul Național al Poliției Române din Târgoviște a fost gazda unei manifestări culturale prin intermediul căreia s-a subliniat diversitatea patrimoniului cultural și importanța promovării și celebrării sale.

Timp de două ore, sub forma unor incursiuni în istorie, reprezentanții Muzeului Poliției Române și specialiștii de la Muzeul Național al Pompierilor și Institutul Național al Patrimoniului, au susținut prelegeri, iar laureații festivalurilor naționale organizate de Centrul Cultural al M.A.I. au încântat publicul cu momente muzicale, pline de emoție și energie.

Activitatea, organizată de Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, cu sprijinul poliției dâmbovițene și al Muzeului Național al Poliției Române, s-a încheiat cu vernisajul expozițiilor de la Muzeu.

INFORMAȚII DE BACKGROUND:

Muzeul Național al Poliției Române este unica instituție de profil din România, fiind inaugurat la data de 7 iulie 2000.

Este așezat în imediata apropiere a Curții Domnești, în aceeași incintă cu Muzeul de Artă și cel de Istorie.

Clădirea care găzduiește Muzeul Naţional al Poliției Române, un elegant monument de arhitectură, este situată pe locul fostei „Case a coconilor”, ridicată de Domnul Constantin Brâncoveanu în anul 1701, pentru a servi drept locuință fiilor săi.

În anul 1831, în această clădire a funcționat Ocârmuirea Județului.

Între anii 1867 și 1893 a fost reconstruită clădirea actuală în stil neoclasic, care a înglobat și vechile beciuri. După construirea Prefecturii Județului (actualul Muzeu de Artă), a funcționat ca Muzeu de Etnografie, devenind ulterior Muzeul Național al Poliției Române.

Vizita la Muzeu ne oferă posibilitatea cunoașterii diferitelor etape de dezvoltare ale Poliției Române, oglindind drumul parcurs de această instituție în evoluția sa, atât pe plan național, cât și internațional.

Circuitul este deschis cu o primă sală dedicată Agiei, prima instituție polițienească de la noi, apărută la cumpăna veacurilor XVIII-XIX. Aici, sunt expuse uniforme, arme și diverse documente.

Următoarele două încăperi evidențiază evoluția în timp a Poliției de la perioada modernă a Principatelor și până în aceea de deplină maturitate a instituției, corespunzătoare perioadei interbelice.

Cea de a patra sală ilustrează activitatea Poliției în perioada contemporană (după Revoluția din Decembrie 1989), precum și aspecte din unitățile de învăţământ polițienesc din țara noastră. Principalul punct de atracție al expoziției îl constituie o motocicletă a Poliției Rutiere.

Penultima sală prezintă o bogată colecție de uniforme și caschete de poliție din diverse state ale lumii, constituită în principal din donații, iar ultima încăpere, cea de-a șasea, este dedicată Asociației Internaționale a Poliției, instituție ce a luat ființă în anul 1950. În această sală sunt prezentate fanioane și plachete, însemne de armă și insigne.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial