29 martie 2024
MORTENI: De Bobotează, băieţii merg cu geavrelele prin sat, fetele se aşteaptă la măritat!

MORTENI: De Bobotează, băieţii merg cu geavrelele prin sat, fetele se aşteaptă la măritat!

De Boboteaza, la Morteni se sarbatoresc geavrelele! Este un obicei din mosi-stramosi, pastrat cu sfintenie si de tinerii din ziua de azi. E drept, geavrelele nu mai sunt cusute de fetele nemaritate, asa cum cere traditia. Sunt folosite tot cele de la bunici. Tinerele spera insa ca isi vor gasi oricum alesul, mai ales daca sunt cochete si mai au si ceva zestre…

“Fetele sa puna mana sa coasa geavrele!”

“Acest obicei il pastram din strabuni, il ducem mai departe din generatie in generatie, plecam cu o saptamana inainte sa strangem geavrelele, cusute de femei batrane si fete”, a declarat pentru mariusbuga.ro Alin Mocaita, flacau al satului. Tinerii s-au imbracat asa cum cere traditia si au plecat prin sat. “Purtam flanere din lana alba si aceste obiecte numite bete. Ce simbolizeaza flanelele albe? Puritatea, aceasta veselie a oamenilor. Fetele sa puna mana sa coasa geavrele. In ziua de azi…”, crede Marian, un alt tanar din Morteni.

Fetele, gravidele…

“Fetele din ziua de azi mai cos? Nu mai cos! Sunt puturoase, aia spunem, gata! N-ati vazut ca nasc de la 14 ani, ce dracu’ sa mai faca fetele, asta fac…”, radea Floarea Constantinescu, o batrana care jura ca la vremea ei a cusut geavrele. “Tinerii necasatoriti strang batiste si le agata pe o prajina inalta si zilele acestea dau fetele-n sus. Sunteti casatortita? Sunt nemaritata. Asta inseamna ca aveti sanse sa va casatoriti? Cu siguranta! Ati cusut? Nu, nu am cusut, dar poate daca ma vor da baietii in sus am sanse sa ma marit mai repede!”, spera Ionela, o tanara nemaritata si cu gandul la ales.

Esti Ion? Esti iordanit!

Iar de Boboteaza nimeni nu scapa de iordanit, mai ales daca poarta numele de Ion sau Ioana. Iti aduce sanatate, cred cu tarie flacaii satului! La finalul sarbatorii oamenii au mers la biserica sa ia aghiasma.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial