20 aprilie 2024
Moreni – Simpozionul Vasile Blendea, 20 de zile de sculptură

Moreni – Simpozionul Vasile Blendea, 20 de zile de sculptură

sculpmPreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat, la Clubul ”Flacăra” din Municipiul Moreni, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ioan Marinescu și primarul orașului Moreni, Constantin Dinu, la deschiderea primei ediții a simpozionului de sculptură ”Vasile Blendea”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Centrul Județean de Cultură, în parteneriat cu Primăria Municipiului Moreni și Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România. Bugetul alocat acestei activități este de aproximativ 40.000 de lei, jumătate din sumă – din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cealaltă jumătate – din partea Prmăriei Moreni.

Atelierul reunește, timp de 20 de zile, sculptorii: Marius Viorel Ivanovici – Pitești, directorul simpozionului; Jorge Mafu (Gheorghe Maftei) – București, George Tănase – București, Lucian Tudorache – Piatra Neamț și Ilarion Voinea – Cluj Napoca, ale căror lucrări vor fi expuse în parcul ce urmează a fi amenajat în centrul orașului Moreni.

Prin organizarea acestei tabere de sculptură, Consiliul Județean Dâmbovița își propune să revitalizeze artele, prin sprijinul acordat artiștilor ce dau viață pietrei.

Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița:

Participăm astăzi la un lucru cu totul deosebit. De multă vreme, în judeţul Dâmboviţa, nu a mai făcut nimeni o tabără de sculptură. Ideea a aparţinut poetului și ziaristului Lucian Avramescu. Este un prieten al meu şi al domnului Ioan Marinescu. I-am făcut o vizită la Sângeru, în Judeţul Prahova, unde are un adevărat muzeu al sculpturii. Acolo, discutând despre ce ar trebui făcut pe zona aceasta culturală, am ajuns la concluzia că ar trebui să organizăm o tabără de sculptură şi să încercăm să punem în valoare talentul românilor pricepuţi într-o artă cu totul specială.

Această tabără se va organiza în fiecare an. În 2015, vom încerca să o organizăm  într-un alt oraş din Judeţul Dâmboviţa, probabil la Găeşti sau Pucioasa. Lucrările vor rămâne comunităţilor locale şi încercăm să înnobilăm – şi prin sculpturile create – spaţiile publice din aceste oraşe. Sper ca, anul viitor, să avem o participare ceva mai numeroasă. Sunt convins că, dacă s-ar fi discutat serios şi cu artiştii locali, ei ar fi venit fiindcă, până la urmă, este o chestiune de mândrie locală. Sunt convins că vor rezulta nişte opere de artă care vor înfrumuseţa oraşul Moreni. Vă mulţumesc celor care aţi venit aici, pe bani puţini! Aţi venit aici mai mult cu sufletul, dacă ne raportăm la resursele financiare pe care noi le-am alocat”.

Constantin Dinu, primarul Municipiului Moreni:

”Ceea ce se întâmplă aici consider că este un lucru extraordinar atât pentru noi, administraţia locală, cât şi pentru locuitorii oraşului Moreni. Această tabără a fost posibilă graţie colaborării între Primăria Moreni, Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură. Pe o durată de 20 de zile, în faţa morenarilor, se vor executa cinci sculpturi.

Sunt mai multe blocuri de piatră din care vor rezulta cinci sculpturi cărora, împreună cu Consiliul Judeţean, vom căuta să le găsim un loc în oraş. Având în vedere că, pe PID, în oraşul Moreni se va amenaja un parc de aproximativ un hectar, dorim ca aceste sculpturi să înnobileze acel spaţiu astfel încât, atunci când îl vom inaugura, cândva, în toamnă, să arate mult mai frumos”.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial