lun. dec. 23rd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_tigaraCOMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Mondială fără Tutun (World no Tobacco Day – WNTD)

31 mai 2015

În fiecare an OMS şi partenerii săi naţionali celebrează pe 31 maiZiua Mondială Fără Tutun” (WNTD), pledând pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun.

Cu ocazia WNTD 2015, statele-părţi ale Convenţiei cadru pentru controlul tutunului (FCTC) – primul tratat mondial de sănătate publică – între care România, sunt chemate să întărească colaborarea pentru îngrădirea şi eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun.

La nivel mondial, comerţul ilicit cu produse din tutun constituie o ameninţare majoră pentru sănătatea publică şi alimentează corupția ce subminează instituţiile statului, dezvoltarea ecomomică, morala politică.

Derulată sub sloganul Atenţie la tutunul netimbrat: vă pândeşte complicitateala contrabandă!” şi având temă actualizarea politicilor globale, regionale şi naţionale împotriva comerţului ilicit cu tutun, WNTD 2015 are ca scop întreprinderea de noi paşi împotriva comerțului ilicit cu tutun, incluzând conştientizarea publică privind contrabanda, contrafacerea si manufacturarea clandestină.

Fumatul continuă să reprezinte o endemie globală. Astfel, circa 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului. Peste 5 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, iar peste 600 000 sunt atrase de fumatul pasiv. În perspectiva lui 2030 numărul deceselor anuale s-ar putea ridica la peste 8 milioane în lipsa unor măsuri urgente.

În Regiunea Euro-OMS, în ciuda descreşterii prevalenţei fumatului de la 35,3 la 31,5% între 2005 şi 2009, circa 41% dintre bărbați şi 22% dintre femei încă fumează. În privinţa tineretului, Regiunea Euro-OMS suferă de prevalențe dintre cele mai ridicate ale fumatului atât în rândul băieților cât și, mai ales, al fetelor.

Conform statisticilor OMS, circa 31% din populaţia României (41% bărbaţi şi 22% femei) fuma în mod curent în 2010, iar studiul GATS 2011 documenta o prevalenţă de 26,7% a celor ce fumau zilnic. OMS apreciază că în 2025 încă va fuma circa 23% din populaţia României, cu condiţia, nota bene, ca eforturile privind controlul asupra tutunului să nu slăbească.

Una din 10 ţigarete fumate actualmente în Europa este de origine obscură (a se citi ilicită: de contrabandă, contrafăcută sau produsă legal într-o ţară pentru a fi vândută pe o piaţă neagră externă – aşa numitele illicit whites). În Regiunea Euro-OMS consumul de illicit whites a crescut în 2013 cu15% faţă de 2012.

Faţă de un consum de ţigarete “licite” relativ stabil începând cu 2010, volumul românesc de ţigarete de contrabandă & contrafăcute a scăzut brusc în 2011, sub impactul crizei economice, rămânând în continuare relativ stabil în jurul a 11% din consumul total. Acest nivel susţine necesitatea păstrării/sporirii vigilenţei organelor abilitate prin lege, în conformitate cu angajamentele României ca parte a FCTC.

Trebuie menţionat că reprimarea tutunului „ilicit” nu trebuie interpretată în nici un caz ca o recomandare a celui „licit”. Licit sau ilicit, tutunul este la scadenţă mortal, cu o primă de periculozitate, desigur, pentru cel necontrolat, de contrabandă. Atitudinea corectă, din punctele de vedere etic, medical (individual) sau al sănătăţii publice (colective) este: fără tutun de orice fel.

Medicii angrenaţi în combaterea fumatului consideră că antidotul cel mai sigur împotriva pieţei ilegale este restrângerea cererii de tutun prin prevenirea începerii fumatului la tineret şi renunţarea la fumat. Programul MS „ Stop fumat” oferă o astfel de şansă celor cu adevărat interesaţi (tel verde: 0800 87 86 73).

WNTD 2015 țintește sensibilizarea populației în privința riscurilor în planul legii și al sănătății personale şi publice, atrase de accesibilitatea mai mare a tutunului clandestin.

Comerţul ilicit de tutun influenţează advers prevenţia şi renunţarea la fumat. Tentaţia exercitată asupra tineretului de ţigaretele “ilicite” ieftine sporeşte cohortele de adolescenţi atrase în fiecare an între fumători. Renunţarea la fumat îşi pierde, din cauza ţigaretelor ieftine, una dintre motivaţiile principale.

Dintre activitatile propuse mentionam: organizarea unei mese rotunde cu reprezentantii tinta (DIICOT, Politia DB, ANAF DB, Centrul Stop Fumat, Crucea Rosie DB, CEPECA DB) pe tema „Monitorizarea aplicarii Art. 15 FCTC in judetul Dambovita, supravegherea si reprimarea comertului ilicit cu tutun” in ziua de 26.05.2015, un mars stradal si un stand de sanatate in ziua de 29.05.2015, ora 11:00, informarea si distribuirea de materiale informative in unitati de invatamant.

România vindecată de tutun începe cu o Românie fără tutun de contrabandă.

DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXEC.ADJ. SAN. PUB.

DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator program,

Dr. Aquilina Mesina