Principalele declaraţii ale prim-vicepreședintelui PDL Dâmbovița, Marin Antonescu, în cadrul conferinţei de presă din data de 21 mai 2014:
-
„PSD dovedește, din nou, o totală inadecvare la democrație, din perspectivă electorală.
-
Și în județul Dâmbovița, și la nivel național asistăm la o campanie cu profunde tente ilegale și antidemocratice.
-
Caracteristica esențială a campaniilor electorale este egalitatea de șanse și de tratament.
-
Aproape golănește, PSD folosește legislația electorală numai în sensul deturnării campaniei de la sensurile ei democratice.
-
Ați văzut și la nivel național, folosirea unor simboluri, folosirea unor copii.
-
În județul Dâmbovița, au fost întâlniri cu participare instituționalizată, organizate de miniștri.
-
Atât ministrul Educației, cât și alți înalți oficiali guvernamentali au participat la întâlniri profesionale, ca să le spunem așa, și pe care i-a găsit dorul de Dâmbovița exact în campania electorală.
-
Am asistat la presiunile făcute pe cadrele didactice, la virulența presiunilor pe personalul silvic, care primește și norme de realizare, vedem și presiunile făcute pe primari.
-
Prin urmare, există o disperare a PSD, care lasă să se vadă dorința de a se reinstaura în poziția de partid-stat.
-
Dar cât ar vrea PSD să aibă în sondaje, ca să fie mulțumit? Poate 99%!
-
Nici Ceaușescu nu a îndrăznit să spună 100%, dar în puțina minte a lui Ponta 100% ar fi cel mai bine.
-
Grav este că disproporția dintre mijloacele folosite pune democrația în pericol, din perspectiva partidelor lipsite de resurse.
-
PDL este un partid care a generat resursă umană pentru toate partidele (…), dar sunt partide mici care au dificultăți existențiale majore și care au nevoie să-și folosească resursele în condiții cât mai profitabile politic.
-
Dacă asta nu pune democrația în pericol, nu știm ce analiză am mai putea face.
-
Important este că mesajele de acest tip nu ajung întotdeauna la electorat și nu sunt înțelese.
-
Și această campanie electorală se ilustrează prin tentația irepresibilă a PSD de a frauda jocul democratic.
-
Sloganurile lor introduc o notă discriminatorie, multe Birouri Electorale Județene deja au interzis afișele cu ”Mândri că suntem români”, ca și cum numai ei ar fi români sau numai cei care-i votează pe ei, la fel cum BEC a interzis folosirea mesajului ”USL trăiește”.
-
Dacă asta nu dovedește rea-credință, democratic vorbind, atunci nu știm ce înseamnă democrație.
PRESIUNI ASUPRA ADMINISTRAȚIEI, PRIMARI CARE AU ANUNȚAT CĂ SUSȚIN ALTE PARTIDE
-
Presiunile asupra administrației au început cu înlocuirea din funcții a tot ceea ce nu este PSD.
-
Inițial, a tot ce nu este PSD – PNL. Acum, e o vacanță în adversitate față de PNL, impusă de alegeri.
-
Tot ce nu este PSD este opresionat continuu, este capacitat în acțiuni electorale obligatorii, transportat, cărat sau fixat în scaune la întâlniri cu oficiali guvernamentali sau la întâlniri electorale ale PSD.
-
Se întâmplă în administrație, în special cu privire la primari.
-
Nu există primar care să nu fi fost, într-un fel sau altul, presat, agasat, capacitat în discuția de a colabora electoral cu PSD.
-
Mă refer la primarii PDL. Și o să încep cu constatarea că, în privința unora, nici nu a trebuit mare efort. La alegerile europarlamentare din 2009, în unele localități cu primari PDL, am luat mai puține voturi decât în localități fără primari PDL, ceea ce înseamnă că o anumită colaborare s-a născut de atunci.
-
A urmat incidentul înființării PMP-ului, când au mai fost bulversați încă o dată, și – iată – au venit alegerile, prea devreme pentru sentimentele incerte ale unora dintre primari și, probabil, la primul semn de presiune din partea dlui Țuțuianu, au coborât drapelul, fără să aibă posibilitatea să ridice alt drapel, pentru că și-ar pierde mandatul, și au anunțat – unii în mod imprudent – colaborarea cu PSD.
-
Îi privesc cu oarecare înțelegere, datorită melanjului dintre onoare și dezonoare pe care l-au proferat primarii din anii ’90 încoace, dar și a unor lacune legislative.
-
Liderilor temporari ai Dâmboviței le-a plăcut să fie înconjurați de lașitatea primarilor, au trăit plăcerile perverse ale gesturilor indecente ale unora dintre primari.
-
Aș putea să discut despre fiecare în parte. Am analizat, la partid, fiecare personaj de tipul acesta, de-a lungul timpului, și am ajuns la concluzia că nici măcar nu merită să fie dați afară.
-
Trebuie lăsați să se compromtă până la capăt, luând și noi, asupra noastră, o anumită doză de compromitere, pentru că unii veniseră – culmea! – de la PSD.
-
Au venit la noi și s-au întors de unde au venit. Au repetat gestul. Dacă ne-a plăcut atunci, ar trebui să fim concesivi și acum. De aceea, am un anumit sentiment de înțelegere, nu de aprobare.
-
Ce pretenții să ai de la primarul de Ciocănești? În viață, în general, nu ca primar.
-
Ce pretenții să ai de la primarul de Poiana, care a venit în Consiliul Județean, în 3 ședințe, să se certe cu Țuțuianu, pentru că nu era de acord cu niște bani, iar acum îi promite dragoste ușor perversă și că-i aduce nu știu câte voturi.
-
Dincolo de orice nivel de înțelegere al acestui comportament subuman, rămâne totuși democrația.
-
Vine un domn primar fără minte, în cazul unuia pe care l-am citat, și spune ”o să aduc 70%”
-
Păi, sunt voturile mamei și tatălui tău, domnule primar? Sunt voturile cetățenilor și nu poți negocia tu votul altuia, de această manieră, chiar dacă se întâmplă în realitate.
-
Este o stare printre primarii din Dâmbovița, care se cred buricul pământului și moțul de la bască și care negociază politic și duc voturile de la stânga la dreapta, după bunul lor plac, pe fondul unei totale lipse de reacție civică a electoratului.
-
Orice cetățean, din orice țară, care asistă la asemenea balans, trage anumite concluzii.
-
M-am gândit că acești primari sunt rodul unui anumit tip de cultură, o cultură care l-a impus pe Ion al Glanetașului ca fiind un simbol al țăranului român, care în dorința lui de căpătuială s-a însurat cu o slută și și-a abandonat iubirea.
-
Și am ajuns la concluzia că acest tip de căpătuială rurală îi animă pe acești primari.
POLITICA DE ALIANȚE DUPĂ 25 MAI
-
Toate aceste avataruri întâlnite de partide sau provocate creează o îndepărtare de idealul alianței tuturor forțelor de dreapta.
-
Avem și un element care se adaugă contondențelor relaționale, și anume poziția președintelui Băsescu, care introduce teme false de campanie, încercând să creeze confuzie în electorat, de tipul ”votați cu dreapta, cu oricine de pe dreapta, că până la urmă se unesc”.
-
Există însă un nivel de respingere consolidat între anumite partide.
-
Membrii PDL au un sentiment de frustrare cu privire la pozițiile PMP. E prea devreme pentru noi să discutăm de fuziuni, de uniuni și de alianțe de tipul ăsta.
-
Există un risc de reacții structurale în PDL, dacă se încearcă impunerea unui asemenea tip de evoluție.
-
Membrii PDL au de făcut unele observații în ceea ce privește PNL, pentru că am avut un tip de alianță, am guvernat împreună, chiar dacă avem un tip de frustrare față de liberalul roșu, Călin Popescu Tăriceanu, dar ni se pare o alianță naturală.
-
Nu același lucru este valabil cu toate partidele de pe dreapta. Un tip de colaborare va exista, dar să nu ne stabilim obiective prea îndepărtate.
-
Există o presiune a mass mediei, spre unirea dreptei. Nu este deloc simplu, nici sub aspect legal, pentru că cei mai mulți înțeleg această evoluție spre unitate ca pe un abandon al propriului partid și înscrierea, cu arme și bagaje, în altul, că e mai frumos.
-
Partidul înseamnă mai mult de atât, pentru că altfel am fi și noi tot un fel de primari care ne mutăm de pe un scaun pe altul, fără să avem niciun fel de reținere.
-
Prea mult entuziasm strică. Lucrurile trebuie făcute temeinic.
-
De ce ne-om fi separat noi, acum vreun an, ca să ne unim acum? Sau e sănătos acest lucru pentru democrație?
-
Nevoia de funcții și de poziții a unor oameni justifică necesitatea unității?
-
Sunt întrebări la care vom găsi răspunsul împreună, nu are nimeni soluții-miracol, dar PDL-ul s-a dovedit a fi un partid cu anumite caracteristici de felină: rezistent, fără să cadă pe spate la primul obstacol.
-
Noi suntem aici și ne veți găsi tot aici.”
Departamentul de Comunicare al PDL Dâmbovița