26 aprilie 2024
Mănânci carne de porc? Trebuie să ştii asta!

Mănânci carne de porc? Trebuie să ştii asta!

carne

COMUNICAT DE PRESĂ

Pentru a preveni apariția Trichinelozei la om prin consumul de carne infestată cu Trichinella spiralis, rezultată de la porcii sacrificați în gospodăriile populației în perioada premergătoare Crăciunului, este necesar să se ia o serie de măsuri.

În acest sens, conform legislației în vigoare, DSVSA Dâmbovița a instruit și atestat medicii veterinari din județ pentru efectuarea examenului trichineloscopic direct.

Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetățenii se pot adresa medicului veterinar de liberă practică din localitatea de domiciliu. De asemenea, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetățenii se pot adresa Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (CSVSA) aflate în subordinea DSVSA Dâmbovița, care funcționează în localitățile Târgoviște – Pavcom, Pucioasa – Piața Centrală și Titu – str. I.C. Visarion.

Programul de lucru pentru CSVSA este de luni până duminică, între orele 08:30 și 18:00.

INFORMAȚII DESPRE GRIPA AVIARĂ

Gripa aviară este o boală infecțioasă virală a păsărilor, inclusiv a păsărilor de curte. Infecțiile cu virusurile gripei aviare la păsările de curte cauzează două forme principale ale acestei boli, care se deosebesc prin virulența lor. Forma slab patogenă cauzează, în general, doar simptome ușoare, în timp ce forma înalt patogenă determină rate foarte mari ale mortalității la majoritatea speciilor de păsări de curte. Boala în cauză poate avea un impact major asupra aviculturii și a populației.

 

Cu toate că virusurile gripei aviare afectează în principal păsările, oamenii pot fi, de asemenea, infectați în mod ocazional și în anumite circumstanțe.

În ultima perioadă, s-au confirmat cazuri de gripă aviară înalt patogenă H5N8,la păsări sălbatice din Franța, Danemarca, Germania,Austria,Croația, Ungaria,Finlanda, Suedia, Țările de Jos și România.Au fost confirmate focare cauzate de același subtip de virus la păsările de curte din Ungaria, Germania, Austria, Danemarca, Suedia și Țările de Jos.

În țara noastră,în data de 28.11.2016 a fost declarat un focar de gripă aviară în urma izolării unei tulpini a virusului H5N8 de la o lebădă găsită moartă în portul Constanța.În data de 05.12.2016 a mai fost izolată o tulpină H5N8 de la un cormoran găsit mort în aceeași zonă.Autoritatea sanitară veterinară județeană a aplicat imediat măsuri severe de control al bolii.

În acest context epidemiologic,factorii implicați în sănătatea animală și în creșterea păsărilor ,din toată țara,au impus un grad de alertă maximă și au luat măsuri pentru depistarea precoce a oricărui caz de boală și pentru prevenirea apariției bolii la efectivele de păsări domestice.

Vă reamintim că rezervorul de virus îl reprezintă păsările migratoare,în special cele acvatice, care pot veni în contact cu păsări sălbatice indigene sau cu păsări domestice,cărora le pot transmite boala.

DSVSA Dâmbovița reia apelul către populație de a respecta măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea virusului:

  • Interzicerea mișcării păsărilor în afara curților ;

  • Menținerea păsărilor din gospodărie,pe cît posibil, în adăposturi închise,pentru prevenirea contactului cu păsări sălbatice – vrăbii,guguștiuci,ciori,coțofene etc.;

  • Interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciurile de apă (lacuri, bălți,iazuri,etc.) pentru a evita contactul acestora cu păsările sălbatice de apă,care reprezintă rezervorul de virus;

  • Obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie;

  • În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA județeană.

Director executiv, Director executiv adjunct,

Dr.Chertes Mircea Lucian Dr.Bucur Marius

 

Şef Serviciu

Control Oficial Siguranţa Alimentelor,

Dr. Constantin Anuş

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial