28 aprilie 2024
Lucrările de renovare ale Cazinoului din Constanța s-au sistat: Ce este de făcut

Lucrările de renovare ale Cazinoului din Constanța s-au sistat: Ce este de făcut

Lucrările de renovare ale Cazinoului din Constanța s-au sistat: Ce este de făcut

Cazinoul din Constanța, una dintre clădirile cu statut de monument istoric, a intrat într-un proces de reabilitare în urmă cu trei ani. Lucrările au început după trei licitații anulate, iar pe parcurs termenul pentru finalizarea lor a tot fost actualizat.

Inițial, s-a spus că edificiul va fi redeschis pentru public în anul 2022. Ultimul termen este iulie 2024. În principal, amânările au fost cauzate de neconcordanța dintre deviz și costurile reale. De fiecare dată când a fost solicitată o suplimentare a bugetului, procedurile birocratice au întârziat serios reluarea activității pe șantier.

Lucrările exterioare costă peste 12,1 milioane de lei

O asemenea situație a apărut și în ultima lună, când lucrările au fost sistate temporar în așteptarea votului Consiliului Local Constanța asupra proiectului de hotărâre, privind aprobarea devizului general.

Proiectul de „Consolidare și restaurare Cazino Constanța: Lucrări exterioare – reabilitare platformă terasă, zid de apărare și balustradă bulevardul Regina Elisabeta numărul 4, municipiul Constanța, județul Constanța”, a cărui valoare estimativă este de peste 12,1 milioane de lei, a fost aprobat la finalul lunii noiembrie.

Compania Națională de Investiții (CNI) a remis un comunicat în ceea ce privește stadiul în care se află lucrările de reabilitare: „Stadiul fizic al lucrărilor la obiectivul de investiții este de 70%, termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor fiind luna iulie 2024. Menționăm faptul că acest progres este aproximativ și este corelat și cu procentul decontat din valoarea totală a investiției, pentru lucrările executate până în prezent de către antreprenor“.

Au început ultimele lucrări, la pardoseli, în timp ce acoperișul este aproape gata. De asemenea, se fac ultimele lucrări la instalațiile electrice, la instalațiile de încălzire și la ventilație.

În momentul în care a fost inaugurat (1910), cazinoul din Constanța a fost singura clădire din România cu simboluri și ornamente în stil Art Nouveau. În prezent, edificiul a fost îmbunătățit în totalitate, elementele păstrând același stil arhitectonic.

Va fi centru cultural

Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Investiții, beneficiara lucrării, parterul „cazinoului” a fost conceput pentru a fi muzeu. La subsol, clădirea are trei încăperi care vor fi tot muzeu, iar la etaj sunt două săli mari, una multifuncțională și una pentru spectacole. Așadar, edificiul nu va mai fi destinat amatorilor de jocuri de noroc, care au acum să se distreze online la jocuri precum slotul Burning Hot.

„Ne bucurăm să vedem schimbările prin care trece Cazinoul. Monumentul arhitectural este clădirea simbol a Constanței și abia așteptăm să-l vedem cum strălucește în toată splendoarea lui.

Cazinoul veghează țărmul Mării Negre de peste 100 de ani. Începuturile Cazinoului se leagă de trecerea Dobrogei sub administrație românească, fiind prima clădire ridicată la malul mării după încheierea dominației otomane”, a declarat George Măndilă, președintele Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța, organizație înființată printr-o asociere între Primăria Municipiului Constanța și trei patronate din turism, cu scopul de a gestiona activitățile de promovare și management turistic pentru stațiunea Mamaia și municipiul Constanța.

În contextul noii opinteli birocratice, dar și al iernii care îngreunează în general sectorul construcțiilor, rămâne de văzut dacă va fi respectat cel mai recent termen de finalizare. Altfel, este posibil ca deschiderea noului centru cultural să se amâne până în toamna lui 2024.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial