„Respingem abordarea absolut iresponsabilă a actualului guvern şi a preşedintelui României în problema Legii sănătăţii. Prin noua lege a sănătăţii se produce practic distrugerea sistemului integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave şi asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor. Disputa pe Legea sănătăţii este acum una între cei care se pricep la sistem (profesioni ştii) şi cei care au interese de afacere legate de sistem.
Scopul oricărui demers politic, pe care PSD şi USL îl va face, este să protejeze soarta pacienţilor – asta trebuie să facă şi noua lege. Nu este de conceput transformarea sistemului de sănătate într-o megaafacere a clientelei PDL plătită de populaţia României. PSD consideră că, atunci când vine vorba de gestionarea unor sisteme strategice, cum este sistemul de sănătate publică din România, este mai importantă poziţia unor profesionişti cu experienţa din sistem decât părerea unor politicieni.
În cazul reformei din sănătate, considerăm că nu asistăm la ciocnirea a două viziuni strategice, ci la o dispută între unul dintre puţinele sisteme de succes, SMURD-ul, gestionat de dl Raed Arafat, care dă încredere şi profesionalism şi o seamă de interese dubioase şi controversate, susţinute de preşedintele Băsescu, iar un sector care este apreciat de toată lumea este decapitat fără nici o urmă de discernământ. Unul dintre păcatele capitale ale actualului regim este eliminarea specialiştilor şi înlocuirea lor cu politruci obişnuiţi să execute ordine şi să nu comenteze.
Prestaţia guvernului în această problemă este jenantă. Deşi este un moment extrem de greu, guvernul şi premierul nu există în dezbatere, ci doar pe statele de plată. Fondul Monetar Internaţional a arătat, în observaţiile sale asupra proiectului, că legea nu asigură mecanisme de control a cheltuirii banilor în sănătate, nu include sancţiuni pentru managerii de spitale care depăşesc bugetele, nu există un mecanism bine definit prin care se stabileşte şi se actualizează pachetul de bază, nu se precizează cum va fi făcută finanţarea spitalelor.
Prin urmare, legea abandonează total principiul «un sistem de sănătate centrat pe nevoile pacientului», reducând nepermis accesul la servicii decente de sănătate a majorităţii românilor, iar transformarea spitalelor în societăţi comerciale sau fundaţii nu este decât o strategie pentru privatizarea pe nimic a acestor unităţi, spre beneficiul clientelei portocalii”, spune Cristian Stan, purtătorul de cuvânt al PSD Dâmboviţa.