2 mai 2024
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace

Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace

carto4După șase luni consecutive, în care scumpirile din România au fost cele mai mari din toată Europa, ne pregătim de o toamnă şi mai grea.

Adevărul reiese din raportul INS pe inflaţie care arată că dacă la Crăciunul trecut cumpăram, în medie şase cartofi cu un leu. Azi mai luăm doar patru cu aceeaşi sumă.

carto1Leguma vedetă a meselor de la noi s-a scumpit cu 30% în magazine, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că există riscul să avem curând majorări de preţuri şi la pâine.

cartoRecolta de cartofi de anul acesta este mai mică decât erau aşteptările pieţei. La Lunguleţu, în Dâmboviţa, de exemplu, producătorii au dublat preţul faţă de astă-vară.

carto2Gheorghe Popescu, producător de cartofi şi varză: “Avem la un leu 20, un leu 30, depinde, da, pot să zic că practic s-a dublat. Datorită secetei pe care am întâmpinat-o, cu toţii ştim că cel puţin la noi la Lunguleţu de trei luni nu a mai plouat, mâna de lucru, forţa de muncă e foarte scumpă, foarte puţini oameni mai găsim să lucreze în agricultură”.

carto3Iar acesta este preţul producătorului – pentru că în marile lanţuri de magazine din oraşe, cartofii ajung şi la 2 lei 50. Asta după ce anul trecut, erau sub 2 lei pe kilogram.

Cartofii sunt unul dintre stâlpii mesei românului obişnuit, pe lângă pâine. O familie mănâncă, în medie, 9 kilograme de cartofi pe lună, potrivit unui studiu despre coşul de consum pentru un trai decent. Dacă de Crăciunul trecut aveam trei cartofi pentru o porţie, acum reduc porţia la doi cartofi fără o felie, dacă vreau să dau aceeaşi bani pe farfuria mea de cartofi pai.

Scumpirea este influenţată şi de recolta proastă din Europa, care, potrivit datelor Băncii Naţionale, influenţează mult şi piaţa de la noi.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial