mar. oct. 8th, 2024

COMUNICAT DE PRESĂ


5 octombrie – 23 de ani de la înființarea structurilor de jandarmerie montană

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, se împlinesc 23 de ani de la înființarea structurilor de jandarmerie montană în cadrul Jandarmeriei Române.
Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române, fiind destinată menţinerii ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, fiind permanent prezentă în mijlocul turiștilor.
La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa există două posturi de jandarmerie montană.


Postul de Jandarmi Montan Peştera a fost înfiinţat în anul 2004 şi este situat la o altitudine de 1620 m, în zona cunoscută sub numele „Piciorul Babelor” din Munții Bucegi şi Postul de Jandarmi Montan Zănoaga, structură care a luat fiinţă în 2012, fiind situat la o altitudine de 1400 m, în zona Zănoaga.


De la înfiinţare şi până în prezent jandarmii din cadrul celor două posturi montane au acţionat cu promptitudine la solicitările intervenite, asigurând un climat normal de siguranţă pentru turişti.
Au fost executate misiuni specifice ca: patrulări pe traseele montane frecventate de turişti, acţiuni de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane, acţiuni în cooperare cu lucrătorii Administrației Parcului Natural Bucegi, pentru informarea turiştilor cu privire la riscul campării în locuri neamenajate, existând posibilitatea atacurilor animalelor sălbatice cu comportament violent, precum și acțiuni de ecologizare a arealelor naturale.


Dacă vă aflați în situații de pericol în diferite zone din Bucegii dâmbovițeni, puteți apela cu încredere numerele de telefon 0749.034639/ 0749.058037 sau numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicita ajutorul jandarmilor montani.


Informare, Relații Publice şi cu Publicul