25 aprilie 2024
ISU Dâmboviţa, peste 300 de sancţiuni în liceele, şcolile şi grădiniţele din judeţul Dâmboviţa

ISU Dâmboviţa, peste 300 de sancţiuni în liceele, şcolile şi grădiniţele din judeţul Dâmboviţa

COMUNICAT DE PRESĂ

Siguranța unităților de învățământ în noul an școlar

Începerea noului an școlar reprezintă un moment important și pentru noi, pompierii. Ne dorim ca elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar să fie în siguranță în unitățile de învățământ. În acest an, personal de specialitate din cadrul Inspecției de prevenire a desfășurat verificări și controalele preventive care vor continua și în perioada următoare atât pentru asigurarea începerii anului școlar în siguranță, cât și pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor.

În anul școlar precedent, pe linia situațiilor de urgență, la unitățile de învățământ din județul Dâmbovița s-au executat 137 de controale, dintre care 25 la licee, 44 la școli și 68 la grădinițe, constatându-se 388 de deficiențe, din care 14 au fost remediate operativ.

Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat 303 sancțiuni contravenționale. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 103 activități de informare preventivă (instruiri și lecții deschise) pentru cunoașterea pericolelor și prezentarea regulilor de comportare în unitățile de învățământ, la care au participat 2167 de persoane.

De asemenea, echipajele de pompieri militari au efectuat misiuni de recunoaştere în teren la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ.

În evidențele noastre există 571 de clădiri de învățământ, dintre care 123 au autorizație de securitate la incendiu, cu 21 clădiri mai mult față de anul trecut. Dintre construcţiile de învăţământ 80 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 388 nu necesită obținerea acestui act administrativ.

Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente, conform art. 30, alin. (1) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite desfăşurate, număr de utilizatori, etc. Pompierii vor fi prezenți, ori de câte ori va fi necesar, la activitățile informativ-educative dedicate factoriilor responsabili, elevilor și profesorilor cu privire la cele mai bune măsuri care pot fi luate pentru asigurarea unui grad de siguranță ridicat în interiorul unităților de învățământ. Pentru a preîntâmpina producerea unor situații de urgență, reamintim câteva reguli şi măsuri minimale de apărare împotriva incendiilor pentru unităţile de învăţământ pe timpul desfăşurării activităţilor şcolare:

✓ Menținerea liberă a căilor de acces, intervenţie şi evacuare a persoanelor şi bunurilor în caz de incendiu; ✓ Traseele căilor de evacuare se marchează cu indicatoare standardizate, astfel încât să asigure atât posibilitatea recunoaşterii cu uşurinţă a traseului de urmat spre exterior, cât şi circulaţia cu ușurință, atât ziua cât şi noaptea; ✓ Planurile de evacuare se afişează pe fiecare nivel, pe căile de acces şi în locurile vizibile, astfel încât să poată fi cunoscute de către toate persoanele, iar în încăperi destinate cazării, pe partea interioară a uşilor; ✓ În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor, nu se admite amenajarea de încăperi ori locuri de lucru, depozitare, etc. care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie; ✓ Accesul la hidranţi, mijloace speciale de stingere, stingătoare de incendiu, etc. trebuie lăsat liber pentru ca în caz de pericol să se poată interveni nestânjenit; ✓ În laboratoare, ateliere, etc. se vor introduce numai materialele didactice (substanţe, reactivi, etc.) necesare pentru ziua respectivă;

✓ La încheierea activităţilor didactice se vor goli coşurile de gunoi în locurile special destinate, situate în afara construcţiilor; ✓ La încheierea activităţilor specifice se deconectează aparatele/sistemele de ventilaţie/climatizare locală, se întrerupe iluminatul artificial şi se opreşte alimentarea cu energie electrică a calculatoarelor şi altor aparate sau instalaţii din sălile de curs, birouri, laboratoare, ateliere, etc.; ✓ Pentru ca instalaţiile electrice să nu constituie cauze de incendiu, se interzice: – utilizarea instalaţiilor sau echipamentelor electrice cu improvizaţii sau defecţiuni; – înlocuirea siguranţelor, releelor de protecţie şi a întreruptoarelor automate cu altele necalibrate; – suprasolicitarea instalaţiilor electrice (conductoare, cabluri, întreruptoare, comutatoare, prize, transformatoare etc.) peste sarcina admisă prin racordarea unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor. ✓ Iluminatul de siguranţă se va menţine în stare de funcţionare, la parametrii optimi; ✓ Semestrial se vor executa exerciţii de alarmare – evacuare cu asigurarea participării întregului personal de elevi și cadre didactice. Le dorim tuturor preșcolarilor, școlarilor, cadrelor didactice și părinților un an școlar plin de performanțe !

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial