joi. dec. 26th, 2024

carut-cumparaturiÎn aceste zile, în zona supermarket-urilor, centrelor comerciale sau a pieţelor, se înregistrează un aflux important de cumpărători grăbiţi şi preocupaţi pentru a profita de promoţiile existente. Pentru prevenirea evenimentelor negative, polițiștii le recomandă cetăţenilor să adopte un comportament preventiv.

Manifestaţi prudenţă în locurile aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături, de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă.

De asemenea, nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor sau în sacoşe.

Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră mulți bani în numerar. Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.

Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi!

Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi un obiect întrucât atrageți atenţia infractorilor.

Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.

Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri” (produsele pot fi contrafăcute).

rutiRespectați regulile de circulație pentru a nu fi implicați în evenimente negative

Având în vedere atenționările meteorologice emise pentru aceste zile, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza în funcţie de vizibilitate şi de starea carosabilului, să mărească distanţa în mers între autovehicule, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să folosească luminile de întâlnire (împreună cu cele de ceaţă, dacă vizibilitatea scade semnificativ).

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.

Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi, sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi în trafic.

Asiguraţi-vă o vizibilitate bună în habitaclul maşinii prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aveţi în perfectă stare de funcţionare sistemul de climatizare şi ştergătoarele de parbriz.

Atunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă, sau polei, echipaţi autovehiculul cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, montaţi pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Verificaţi periodic acumulatorul autovehiculului, nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor.