sâm. dec. 28th, 2024

arctic„Am avut o întâlnire cu conducerea Arctic, investiţiile de la Găeşti vor continua, pentru că în următoarea perioadă, în maxim doi ani de zile, să devină cea mai mare fabrică de profil din Europa. Ţinta proiectului de la Ulmi este transformarea României în cel mai mare producător de aparatură electrocasnică din Europa. Proiectul va fi derulat pe o perioadă de trei ani, maxim, faza întâi presupune o investiţie de 105 milioane de euro, se cere aici de către Arctic Guvernului României un ajutor financiar de 35,7 milioane de euro.

Dacă lucrul acesta se va întâmpla, şi cred că se va întâmpla, la finalizarea fazei întâi a proiectului, se vor produce 1,1 milioane maşini de spălat rufe pe an, 500.000 de maşini de spălat vase pe an. În faza a doua, valoarea investiţiei este de 226 de milioane de euro şi se va dubla capacitatea de producţie, maşini de spălat 2,2 milioane de aparate pe an, un milion de maşini de spălat vase pe an şi 1,5 milioane de cuptoare cu microunde pe an, se vor aduce tehnologii noi dintre care unele sunt astăzi absente de pe piaţă, sunt doar în faza de cercetare-proiectare industrial.

În faza întâi 700 de salariaţi direcţi şi 2400 de salariaţi direcţi în faza a doua, deci în total 3100 de salariaţi angrenaţi direct în aceste trei fabrici, în faza întâi la furnizori se vor crea 1000 de locuri de muncă, iar în faza a doua încă 2400 de locuri de muncă, iar pe zona de logistică, în faza întâi 400 de locuri de muncă şi în faza a doua, 800 de locuri de muncă.

Adunăm şi ajungem cu ceea ce mai are astăzi Arctic la peste 10.000 de salariaţi la acest grup industrial. Beneficiile pentru judeţ sunt importante, se estimează ca în 5 ani de la finalizarea investiţiilor să se plătească taxe de 135 de milioane de euro, se vor crea locuri de muncă, dezvoltare profesională a forţei de muncă, infrastructură dezvoltată în zonă, creşterea calităţii vieţii, competitivitatea furnizorilor şi noi investitori străini.

Grupul Arctic intenţionează să aducă în România mai mulţi furnizori de componente, pentru a putea scădea costurile şi, implicit, a îmbunătăţi poziţia pe piaţă a acestei societăţi comerciale. Dacă lucrurile vor merge foarte rapid cu ajutorul de stat, la sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai, investiţia va fi demarată.

 Pentru că este o problemă de interes major pentru judeţul Dâmboviţa, pe data de 23 martie, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean, la primul punct, vom pune o informare cu privire la acest subiect şi vom pregăti un proiect de hotărâre prin care autorităţile judeţene să sprijine demersurile Grupului Arcelic în vederea obţinerii ajutorului de stat, la care se adaugă demersuri pentru finanţarea de către Guvernul României, din fonduri europene sau fonduri bugetare, a unor lucrări de interes public extrem de importante pentru această investiţie şi pentru investiţiile Grupului Arcelic în Dâmboviţa.

Este vorba de şoseaua pe patru benzi Bâldana- Târgovişte, de şoseaua pe patru benzi Bâldana- Titu cu o solicitare de extindere spre Găeşti, vom avea grijă ca la Compania de Apă să introducem în Programul Operaţional Infrastructură Mare lucrările de reţele de apă şi canal până la limita de proprietate şi am sugerat celor de la Arctic să analizeze cu cei care le acordă consultanţă şi posibilitatea înfiinţării acestei unităţi de producţie în forma juridică a unui parc industrial, pentru că parcurile industriale au anumite facilităţi legate de impozitele pe clădiri şi pe terenuri.

Eu sunt foarte optimist şi această investiţie ar trebui susţinută de toată lumea, forţe politice, sindicate, presă, tot judeţul trebuie să susţină această investiţie şi comunitatea locală de la Ulmi trebuie să facă eforturi să o susţină, pentru că lucrurile sunt prea importante ca să le tratăm la alt mod”, a dat de veste preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.