19 aprilie 2024

Inspectorii ITM Dâmboviţa, controale în fabricile de confecţii

varf4COMUNICAT DE PRESĂ

CAMPANIE PRODUSE TEXTILE

La inițiativa Inspecției Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat Campania de verificare a respectării legislației muncii în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă în domeniul fabricării și comercializării produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte.

Având în vedere riscurile de accidentare la care sunt supuși lucrătorii din acest domeniu de activitate, cum ar fi : cele datorate manipulării unor mase grele şi foarte grele; lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute; risc de tăiere; risc de accidentare datorat manevrării necorespunzătoare a motostivuitoarelor; activităţi repetitive; risc de electrocutare; alunecări pe pardoseala umedă; echipamente de muncă incorect utilizate, s-a stabilit necesitatea organizării periodice a unor acţiuni de control în vederea diminuării consecinţelor sociale şi economice care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din acest domeniu. Totodată, s-a urmărit verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind timpul de muncă și timpul de odihnă.

Deficiențele constatate în urma acestei campanii: negarantarea în plată a salariului minim pe economie, neevidențierea timpului de lucru, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea zilelor de sărbători legale, nerespectarea repausului săptămânal, lipsa echipamentului individual de protecție, semnalizare de securitate necorespunzătoare, lipsa trusei de prim ajutor. Pentru toate acestea au fost dispuse sancțiuni și măsuri de intrare în legalitate.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial