26 aprilie 2024

Inspectoratul de Muncă Dâmbovița i-a băgat în sperieți pe angajatorii neserioși!

inspectiam -În cursul lunii decembrie 2015, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat 65 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 172.000 de lei.

Din totalul amenzilor aplicate 98% au reprezentat sancţiuni pentru munca la negru. 7 angajatori au fost depistaţi folosind 17 persoane fără încheierea contractelor individuale de muncă. Cuantumul amenzilor aplicate acestor unităţi s-a ridicat la valoarea de 170.000 de lei. Cele mai multe persoane care lucrau fără forme legale s-au regăsit în domeniile: construcţii, panificație, prelucrarea lemnului, balastiere.

-În această perioadă a fost organizată campania de verificare, din punct de vedere al legislației muncii, a unităților ce au ca obiect de activitate asistență spitalicească. S-au urmărit aspecte legate de: încheierea contractelor de munca – inclusiv înregistrarea acestora în Registrul de evidență a salariaților, durata timpului de lucru, munca suplimentara, munca de noapte, repausul săptămânal, sărbători legale, precum și respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă. Au fost controlați 5 angajatori la care s-au constatat următoarele deficiențe: -lipsa informării I.T.M. cu privire la utilizarea muncii de noapte; -lipsa inițierii negocierii contractelor colective de muncă; -nepurtarea echipamentului de protectie acordat personalului auxiliar; -punerea în funcțiune a unor echipamente de lucru fara asigurarea elementelor de protectie. Pentru toate acestea s-au aplicat avertismente și s-au dispus  măsuri de remediere.

-Activitatea privind securitatea şi sănătatea în muncă s-a concretizat în 57 de acţiuni de control, în urma cărora au fost constatate peste 100 de neconformităţi. 53 de angajatori au fost sancționați cu avertismente şi amenzi contravenţionale în valoare de 7.000 de lei.

 

 

 

Inspector şef:

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial