18 aprilie 2024

În amintirea marelui pictor Nicolae Grigorescu a fost inaugurata o casă memoriala în satul său natal, Pitaru, din Potlogi

mem8În amintirea marelui pictor Nicolae Grigorescu a fost inaugurata o casă memoriala în satul său natal, Pitaru, din judeţul Dâmboviţa, chiar de ziua sa de naştere

mem5Construcţia reproduce casele ţărăneşti din tablourile marelui artist şi a fost ridicată pe locul unde şi-a trăit primii ani ai copilăriei.

mem1Localnicii i-au trecut imediat pragul şi s-au declarat fascinaţi de operele de artă expuse în casă.

mem2Nicolae Grigorescu s-a născut pe 15 mai 1838 în satul Pitaru din comună Potlogi. Însă după 5 ani, când i-a murit tatăl, s-a mutat la Campina împreună cu mama şi cei 5 fraţi ai săi.

mem4Puţini ştiu astăzi ca marele pictor a fost originar din Dâmboviţa, aşa că administraţia din Potlogi a luat decizia să contruiasca o casă memoriala în amintirea lui.

Primii oaspetiti i-au trecut deja pragul, iar cei mai încântaţi au fost copiii.

mem6În casa memoriala pot fi admirate şi operele altor pictori.

mem3Autorităţile vor să dezvolte astfel un circuit turistic cultural la sat, din care să facă parte casa memoriala a pictorului Nicolae Grigorescu, dar şi Palatul Brâncovenesc, aflat tot la Potlogi.

memUnele dintre picturile lui Nicolae Grigorescu s-au vândut la licitaţie şi cu 200 de mii de euro. Printre cele mai cunoscute tablouri sunt Carul cu boi sau Ţărăncuţa odihnindu-se.

mem7

Sursa: Pro TV

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial