vin. dec. 27th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_fier246 de sancţiuni contravenţionale, aplicate de poliţişti în domeniul reciclabilelor

În perioada 21-22 mai a.c., efective ale poliţiei dâmboviţene au desfăşurat acţiuni

pentru verificarea legalităţii operaţiunilor din domeniul reciclabilelor precum şi a înfiinţării şi funcţionării societăţilor comerciale colectoare de materiale feroase şi neferoase.

Poliţiştii din cadrul formaţiunilor de poliţie rutieră şi ordine publică au acţionat în zona centrelor de colectare şi în locurile cu potenţial criminogen adiacente, urmărind identificarea transporturilor de materiale feroase şi neferoase fără documente justificative sau asupra cărora există suspiciuni că ar proveni din comiterea de infracţiuni.

Poliţiştii din cadrul formaţiunilor de investigare a fraudelor, investigaţii criminale şi cei din Serviciul Transporturi Feroviare Dâmboviţa, însoţiţi de reprezentanţii Gărzii de Mediu şi SC ELECTRICA S.A, au efectuat controale la centrele de colectare a materialelor reciclabile în vederea verificării legalităţii funcţionării acestor centre, cât şi a modului de respectare a legislaţiei privind achiziţionarea materialelor reciclabile şi identificarea persoanelor care au valorificat bunuri sustrase.

Astfel, au fost verificate 100 de centre de colectare materiale feroase şi neferoase, 367 de persoane şi 235 de autovehicule .

Având în vedere neregulile descoperite, poliţiştii au aplicat 246 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare se ridică la peste 85000 de lei .

De asemenea, au fost confiscate aproape 32000 de kilograme de deşeuri feroase şi neferoase, a căror provenienţă nu a putut fi justificată.

Exemplu:

În urma controlului efectuat la o societate comercială din oraşul Găeşti, a reieşit faptul că în perioada 2011-2013, administratorul ar fi întocmit ştate de plată pentru angajaţi, reţinând taxele şi contribuţiile aferente, fără ca debitele rezultate din acestea să fie declarate şi virate la bugetul de stat şi ar fi înregistrat în contabilitatea firmei achiziţii fictive de materiale reciclabile.

Totodată, există suspiciunea că nu au fost înregistrate  în contabilitate toate veniturile obţinute în urma activităţilor de colectare de deşeuri feroase.

În cauză, a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.